- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sat otkucava: Neizvesna sudbina misije – problem na japanskoj svemirskoj letelici na Mesecu

© AP Photo / JAXAJapanska misija na Mesec
Japanska misija na Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Japanska svemirska letelica opremljena tehnologijom za preciznu navigaciju uspešno je sletela na Mesec, ali je sudbina njene misije neizvesna zbog problema sa sistemom za proizvodnju solarne energije, saopštila je Japanska svemirska agencija JAXA.
Japanski pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) sleteo je u petak na Zemljin satelit, čime je Japan postao peta zemlja kojoj je to uspelo posle bivšeg Sovjetskog Saveza, SAD, Kine i Indije.
Visoki zvaničnik JAXA Hitoši Kuninaka rekao je na konferenciji za novinare da je lender uspeo da izvrši meko sletanje, ali da sistem solarne energije lendera nije radio i da njegova baterija može da traje samo nekoliko sati, prenosi agencija Kjodo.
Zvaničnici JAXA rekli su da sumnjaju da ugrađeni sistem za proizvodnju električne energije nije bio pravilno okrenut prema Suncu i da bi mogao da počne da funkcioniše kada se uslovi sunčeve svetlosti promene.
Predsednik JAXA Hiroši Jamakava izjavio je da će toj agenciji biti potrebno mesec dana da analizira sletanje i šta se tačno desilo sa letelicom kada je stigla na površinu Meseca.
SLIM je laka svemirska letelica veličine putničkog vozila i koristi tehnologiju "preciznog sletanja", koja obećava daleko veću kontrolu od bilo kog prethodnog sletanja na Mesec.
Dok je većina prethodnih letelica koristila zone za sletanje široke oko 10 kilometara, zona za sletanje SLIM-a je samo oko 100 metara, što je rezultat dve decenije rada na preciznoj tehnologiji Japanske agencije za istraživanje svemira, navodi AP.
Glavni cilj japanske misije je testiranje nove tehnologije sletanja koja bi omogućila misijama na Mesec da slete "tamo gde žele, a ne tamo gde je lako sleteti", saopštila je JAXA.
Kako je navedeno, letelica će tražiti tragove o poreklu Meseca, a između ostalog, vršiće analizu minerala specijalnom kamerom.
Pogledajte i:
Japan, sletanje na Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
DRUŠTVO
Japanski lender sleteo na Mesec
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala