- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rejting ruske vojske: Na papiru druga u svetu - a na bojnom polju?

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Uđi u bazu fotografijaVojska
Vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Snaga armije jedne zemlje ocenjuje se na bojnom polju, a ne na papiru, kažu ruski eksperti komentarišući najnoviju američku rejting listu po kojoj je Rusija sačuvala zvanje druge najjače vojne sile u svetu, posle SAD.
Vojni stručnjaci ističu da ruske oružane snage prevazilazi američke po nizu parametara — nuklearnom i visokopreciznom naoružanju, sistemima radioelektronske borbe, oklopnim vozilima i hipersoničnom oružju, koje, u stvari, nema nijedna druga zemlja na svetu. Takođe, bolje stoji i kada je reč o sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane. Osim toga, u novijoj istoriji ruska vojska ima ogromno borbeno iskustvo u Siriji i u zoni specijalne vojne operacije u Donbasu i Ukrajini.
Po oceni eksperata rejting liste najjačih oružanih snaga najčešće nisu objektivne, jer zavise od toga ko ih sastavlja, a najčešće su stvarane na Zapadu.
„Ako ćemo iskreno, ja uopšte ne verujem definiciji „najjača“. Ja bih to podelio u dve rejting liste – borbeno najsposobnija armija sveta i najmoćnija armija sveta po sastavu naoružanja, količini i tako dalje. Ova dva rejtinga bi bila najobjektivnija“, smatra šef ruskog Biroa za vojno-političke analize Aleksandar Mihajlov.

Ruska vojska borbeno najspremnija

Prema njegovom mišljenju, potrebno je uzeti u obzir i karakter potencijalnog vojnog sukoba. Ako se govori o nuklearnom sukobu onda Rusija ima neosporne prednosti, istakao je Mihajlov. Rusija i SAD zajedno poseduju gotovo 90 posto ukupnog nuklearnog oružja u svetu, ali Rusija, koja ima najviše bojevih glava, i dalje ostaje najveća nuklearna sila na svetu.
„Ako govorimo o nuklearnoj komponenti, onda Rusija ima najveći nuklearni potencijal, imamo najmoćnije i najbrže sisteme. Ako uporedimo Rusiju i SAD, samo Rusija ima hipersonične sisteme, koji mogu da nose i nuklearno oružje. Ako dođe do nuklearnog sukoba, bez sumnje, obe strane će izgubiti, ali će Rusija naneti neizbežni poraz svom neprijatelju nekoliko minuta pre nego što SAD to učine Rusiji“, naglasio je Mihajlov.
Ako se govori o nenuklearnom sukobu, onda je i u ovom slučaju borbeno najspremnija ruska armija, siguran je Mihajlov.
© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRusija je zauzela drugo mesto na rang listi najjačih vojnih sila sveta, pokazuju podaci američkog sajta „Global Firepower“, ali ruski eksperti smatraju da ta procena nije objektivna
Samolet-zapravщik Il-78, strategičeskiй bombardirovщik-raketonosec Tu-160 i istrebiteli-perehvatčiki MiG-31BM na repeticii vozdušnoй časti parada v čestь 77-й godovщinы Pobedы  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Rusija je zauzela drugo mesto na rang listi najjačih vojnih sila sveta, pokazuju podaci američkog sajta „Global Firepower“, ali ruski eksperti smatraju da ta procena nije objektivna
„Što se tiče nenuklearnog sukoba, on se može veoma dugo analizirati i sagledavati prema različitim pokazateljima. Ali ako govorimo o borbenoj efikasnosti, onda je ruska vojska najspremnija na planeti, jer više od 600 hiljada ruskih vojnika upravo učestvuje u vojnom sukobu. Ruska vojska je ta koja svojim novim vojnicima pruža borbeno iskustvo kroz rotaciju, a taj proces traje skoro dva godine“, objasnio je Mihajlov.
Dakle, u pogledu borbene gotovosti, borbenog iskustva, oružja i vojne opreme, duha i morala vojske, ruska armija je jedna od najboljih u svetu.

Samo rat može dati stvarnu ocenu vrednosti vojske

Prema podacima američkog sajta „Global Firepower“, koji svake godine objavljuje listu na kojoj su rangirane vojske 145 država sveta, američka vojska je najjača na svetu, a slede Rusija i Kina. Petorku najmoćnijih armija zatvaraju Indija i Južna Koreja. Srbija je najbolje rangirana u regionu i zauzima 56. poziciju.
Konačna rang lista „Global Firepower” koristi preko 60 faktora za određivanje ocene tzv. indeksa moći, od broja vojnika, njihovog finansijskog položaja do logistike i geografskog faktora.
Već 18 godina na vrhu liste je Amerika, koja je, kako se navodi, ispred svojih globalnih konkurenata. Sjedinjene Države i dalje ostaju apsolutni lider u ključnim kategorijama kao što su vojni budžet, broj aviona i pomorske snage. Rusija nadmašuje svoje konkurente po broju tenkova i artiljerije. Kina je jasan lider u veličini vojske, a takođe aktivno povećava broj vojne opreme u drugim kategorijama.
„Kada govorimo o moćnoj armiji, odnosno kada sagledamo i uporedimo ljudstvo i količinu naoružanja u arsenalu ovih armija, onda su, verovatno, dve najmoćnije armije na planeti kineska i američka armija. Teško je, po mom mišljenju, reći ko je jači, jer je kineska vojska brojnija, njena mornarica je zastupljenija, a generalno ta zemlja značajno povećava svoj vojni potencijal. Kina ne prikazuje javno podatke o rastu naoružanja, oni ove stvari drže u tajnosti, za razliku od Amerikanaca, koji se, naprotiv, trude da što glasnije govore o svom vojnom budžetu, kao i potrošnji. Prema tome, ostaje nam da se raspravljamo na tu temu, ali moguće je da je kineska vojska već superiornija od američke“, zaključuje Mihajlov.
Ruski stručnjaci kažu da niko ne osporava da Amerika ima snažnu armiju, ali napominju da je američka vojska do sad ratovala samo protiv manjih i slabijih vojski od sebe, koje nisu mogle adekvatno da im odgovore.
Zaključak stručnjaka je da su sve te rejting liste u suštini netačne ili „prenaduvane“, zato što stvarnu ocenu vrednosti oružanih snaga može dati samo rat.
Američka vojska je ispred ruske armije samo po vojnom budžetu, ali danas čak ni to nije merodavan pokazatelj, budući da Rusija ima vojni budžet nekoliko puta manji od američkog, a da je po mnogim parametrima bolja i uspešnija.

Tresla se gora, rodio se miš

Zanimljivo je da je Ukrajina sa prošlogodišnjeg 15. mesta pala na 18. Ipak, ova i dalje visoka pozicija potvrđuje teze da takve rang liste eksperti stvaraju često i po ličnom nahođenju i da su politizovane.
Ruski novinar Andrej Sidorčik kaže da je na ovoj listi jedino realan pad ukrajinske armije .
„Ja na takve rejtinge gledam sa ironijom, jer podsećaju da muzičke ‘hit parade’, u kojima mišljenje eksperata igra veliku ulogu. Ali ako pogledamo objektivno, možemo li reći da se ukrajinska vojska bori svojim oružjem? Ne. To je ili bivše sovjetsko oružje, ili NATO naoružanje. Možemo li reći da ukrajinska vojska danas nema manjak dobrovoljaca? Apsolutno ne. Može li se reći da ima veliki broj kompetentnih kadrova?“, kaže Sidorčik.
On ističe i da se predstava o Oružanim snagama Ukrajine drastično pokvarila nakon neuspeha njihove letnje ofanzive 2023. godine. „Svi su se kladili na ovu "kontraofanzivu", naširoko su to reklamirali, a rezultat je bio ništavan... Tresla se gora, rodio se miš“, dodao je on.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski priznao u Davosu: Na svetu nema dovoljno resursa da se pobedi ruska vojska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala