- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kad zapeva Kneginja Milica | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
U najnovijoj emisiji govorimo o jedinstvenoj operi „Larazevo obretenije“ u kojoj je tekst važan jednako kao muzika, a koja će biti izvedena prvi put u Beogradu 3. februara na Kolarcu.
Kako se u operi „Lazarevo obretenije“ Miroljuba Aranđelovića Rasinskog pevaju srpska istorija i mit, šta razlikuje lik Lučije od Lamermura i Kneginju Milicu i zbog čega je u ovom delu koje će biti izvedeno 3. februara na Kolarcu, tekst važan jednako kao muzika – pitamo Snežanu Savičić Sekulić, opersku umetnicu koja tumači lik znamenite srpske kneginje.
Kako se restaurira jedan od najvećih crteža nastalih u Jugoslaviji – „Galaksija“ nedavno preminulog slovenačnog umetnika Nejča Slapara i to pred posetiocima Muzeja 25. maj, pitamo PR-a Muzeja Jugoslavije Miloša Ristovića i konzervatora Tanju Lošić.
Zašto je strah od smrti danas izraženiji nego u davna vremena u tradicionalnim zajednicama, kako se sa tim strahom nose Srbi, Vlasi a kako Meksikanci, šta nas uče običaji i rituali vezani za smrt, za Orbitu kulture otkriva Saša Srećković, autor izložbe „Timor Mortis: strah od smrti“ koja će biti otvorena 23. januara u Etnografskom muzeju.
Da li Zakon o rodnoj ravnopravnosti deli ljudsku ličnost i čoveka iznutra, koliko je značajno to što srpska kultura nije podeljena ni unisona, neka su od pitanja na koje je odgovore dao naučni skup „Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti“, nedvno održan u Narodnoj biblioteci Srbije.
Koliko je teško održati filmski umetnički standard u kome je imperativ sloboda a ne nadzorne kamere, ko je sve potvrdio dolazak na jedinstveni filmski festival Kustendorf koji se održava od 23. do 27. januara u Drvengradu, objašnjava osnivač festivala, legendarni reditelj Emir Kusturica.
Da li su dva velika svetska pisca još sredinom prošlog veka proročki predvideli današnje vreme, ostavivši nam, kao testament, romane „1984“ i „Vrli, novi svet“, zbog čega su Orvel i Haksli vesnici novog doba koji se danas čine aktuelniji nego u vremenu kada su pisali svoja dela, pitanja su koja – a povodom 120 godina od rođenja Džordža Orvela i 130 od rođenja Oldusa Hakslija – preispituje izložba „Orvel i Haksli, Vesnici našeg doba“ čiji je priređivač gošća Orbite kulture Vuka Jeremić, bibliotekar savetnik u UB „Svetozar Marković“.
Gošća Orbite kulture je i Nevena Daković, profesorka teorije filma sa Fakulteta dramskih umetnosti, a povodom nagrade „Nebojša Popović“ koja je dodeljena za dugogodišnji naučni rad i veliki doprinos srpskoj filmskoj kulturi.
Kad zapeva Kneginja Milica | Orbita kulture

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala