- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

MUP upozorava građane: U toku je prevara sa SMS porukama, ovo su detalji

© Sputnik / Lola ĐorđevićDan Ministarstva unutrašnjih poslova i policije
Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i policije - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova - Centar za reagovanje na napade na informacioni sistem upozorava sve građane da je u toku fišing prevara sa SMS porukama koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga.
Korisnicima se šalje lažna SMS poruka sa informacijom da im pošiljka nije mogla biti isporučena zbog nepotpunih informacija i da za isporuku treba otvoriti link iz poruke.
Klikom (aktiviranjem) linka, građani se preusmeravaju na lažnu internet stranicu JP Pošta Srbije, na kojoj se zahteva unos ličnih podataka i podataka o platnoj kartici.
Unosom ovih podataka na lažnoj internet stranici, napadačima je omogućeno preuzimanje novca sa računa građana.
Pošta Srbije, u saradnji sa CERT timom MUP-a sastavila je uputstvo na koji način se pravilno zaštiti od zloupotreba koje vrebaju.
Ukoliko ne očekujete neku pošiljku postoji mogućnost da se radi o prevari.
Nemojte aktivirati link ili otvarati prilog poruke, a da prethodno niste sigurni ko je pošiljaoc.
Nemojte pozivati broj sa koga Vam je stigla sumnjiva poruka i ne stupajte u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruke.
Ukoliko poruka sadrži podatke o nekom privrednom društvu ili u ovom slučaju javnom preduzeću probajte direktno da ih kontaktirate, njihovi brojevi i adrese su javno dostupni.
Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i administratori sistema nikada od Vas neće zahtevati da unosite Vaše lične podatke preko SMS poruke.
JP Pošta Srbije nikada od Vas neće zahtevati ovakav vid plaćanja.
Napadači se trude da link u SMS poruci bude što sličniji originalnom linku, umesto „posta.rs“ mogu napisati sličan link kao što je npr. „postas-rsd.top“.
Ukoliko ste uneli podatke o Vašoj platnoj kartici, potrebno je da se hitno javite banci kako bi oni blokirali karticu u što kraćem roku i onemogućili neovlašćene transakcije.
Ukoliko ste uneli Vaše kredencijale (korisničko ime, mejl adresa, lozinka i ostale lične podatke) za logovanje na e-banking, potrebno je da odmah promenite pristupnu lozinku ili se hitno obratite banci radi izmene lozinke.
Ukoliko primetite da SMS poruka sadrži dosta pravopisnih grešaka, ili su izmešana dva pisma – latinica i ćirilica, kao i dva jezika – engleski i srpski, najverovatnije se radi o prevari.
Ne prosleđujte sumnjive poruke prijateljima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala