- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Imperija na izdisaju kao ranjena zver: Amerika se sprema za konačni obračun sa Srbima

© AP Photo / Mark SchiefelbeinDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Imperija na izdisaju dovršava nezavršena posla na Balkanu, istovremeno otvarajući nova žarišta po Bliskom istoku. Nesposobna da stvori nešto novo, Amerika se, poput ranjene zveri, trudi da što više toga uništi, pa sprema i konačan obračun sa Srbima. Iz tog razloga, ne čudi Bajdenova najnovija izjava o Balkanu.
Ovako Sputnjikov sagovornik, politikolog Aleksandar Pavić, kometariše Bajdenovo „zapažanje“ o Balkanu i ratu u Ukrajini.
Govoreći u Beloj kući o odbijanju američkog Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, aktuelni američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da bi, ukoliko se ne nastavi slanje vojne pomoći toj zemlji, kriza mogla da se prelije širom Evrope i Balkana. To bi, dodao je, značajno „promenilo dinamiku“.
„Ako sada okrenemo leđa i odemo, a Rusija nastavi napad i pobedi Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Šta mislite da će se dogoditi u zemljama od Poljske do Mađarske“, izjavio je Bajden.

Kriza je već tu

Pavić govori da je kriza o kojoj Bajden priča ista ona koju Amerikanci već uveliko spremaju kod nas, godinama unazad. To, kaže, rade tako što otvoreno naoružavaju secesioniste u Prištini, bivše, sadašnje i buduće teroriste, tako što dozvoljavaju i čak podstiču tiho etničko čišćenje Srba, guraju članstvo lažne države Kosovo u sve međunarodne institucije, tako što preko Evropske Unije pritiskaju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, što bi, kaže Pavić, destabilizovalo čitavu vlast i političku scenu u Srbiji.
,,Isto tako pojačavaju pritisak preko takozvanog Ustavnog suda i lažnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini na predsednika Republike Srpske i na Republiku Srpsku. Podstiču radikalne elemente u Sarajevu, koji više i ne kriju svoju mržnju prema Srbima, to su bivši „zlatni ljiljani“ i borci Alijine vojske. Izgradili su bazu u Albaniji, grade novu bazu u Bugarskoj, oni su u stvari ti koji pripremaju uslove za novu destabilizaciju našeg prostora, a za to će, naravno, da okrive Ruse, kao što su ih okrivili za rat u Ukrajini, za koji su oni odgovorni i u koji su oni gurnuli tu pučističku vlast u Kijevu, izjavio je Pavić za Sputnjik.

Već viđeno

Pavić sumnja da iko više u svetu ili na Balkanu „pada“ na priče o američkoj demokratiji, „donošenju“ slobode i njihove uloge dežurnog mirotvorca. Pogotovo na njih ne padaju ovdašnje zemlje, poput Orbanove Mađarske. Postoje određeni američki instrumenti i oni rade po nalogu, ali, malo ko danas istinski veruje da su SAD faktor bilo čega sem destabilnosti.
Kao primer instrumenata, Pavić navodi Hrvate koji se, kako kaže, „ništa ne pitaju u sopstvenoj državi“, dodajući da upravo grade novu bazu za 850 specijalaca u Belom manastiru, gde će biti smeštena američka borbena vozila.
,,Hrvati su uvek, ali uvek, antisrpski instrument u rukama bilo koje imperije. Iste instrumente koje su koristili devedesetih, Amerikanci koriste i sada. To su dakle radikalni elementi među muslimanima u Bosni, šiptarski teroristi na Kosovu, neoustaše u Hrvatskoj. Isti su akteri u pitanju i isti je recept. Kao što ih je nekada koristila i nacistička Nemačka, sada je Amerika preuzela te njene bivše vazale i instrumentalizovala ih. Kao i devedesetih, i sada ih ponovo sprema za konačni obračun sa Srbima".
Samim tim što se sprema konačan obračun sa Srbima, izjavio je Pavić, biće destabilizovan i čitav prostor. To ne može, govori on, da nema uticaja na zemlje okruženja, baš kao što su i ratovi devedesetih imali uticaj na „komšiluk“.
,,Ova imperija na zalasku se plaši kao ranjena zver. Ona ništa više ne može da pravi, ali i dalje poseduje izuzetno mnogo sredstava za destrukciju i pošto će očigledno da izgubi rat u Ukrajini, ona samo gleda da otvori nova žarišta. Otvorila je novo žarište na Bliskom istoku, pokušava da isprovocira Iran i sigurno će sada probati da udari na nas i da sama proba da završi taj nedovršeni posao koji najavljuju već više godina, zaključio je Pavić.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
SVET
Bajden: Ako okrenemo leđa Ukrajini, šta će biti sa Balkanom? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala