- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Od kontraofanzive do potpune defanzive: Da li se Zapad razočarao u Ukrajinu?

© AP Photo / LIBKOSUkrajinski artiljerci na američkoj haubici M777 u blizini Hersonske oblasti
Ukrajinski artiljerci na američkoj haubici M777 u blizini Hersonske oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Ukrajina nakon neuspele letnje kontraofanzive menja taktiku i prelazi na aktivnu odbranu u 2024. godini, a Zapad ne očekuje novu ofanzivu Kijeva pre 2025. godine, piše izdanje „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

„Zapadni zvaničnik je izjavio da strategija ‘aktivne odbrane’ predviđa zadržavanje odbrambenih linija, ali i istraživanje slabih tačaka kako bi se iskoristile zajedno sa napadima dugog dometa, što bi omogućilo Ukrajini da ‘uveća svoje snage’ ove godine i pripremi se za 2025. godinu kada bi kontraofanziva imala više šanse“, navodi se u članku „Aktivna odbrana: kako Ukrajina planira da preživi u 2024. godini“.

Istovremeno, „Fajnenšel tajms“ ističe da je glavni faktor koji može da odredi sudbinu Ukrajine nedefinisanost oko vojne pomoći Zapada, uključujući municiju.
Navodi se da najveću zabrinutost izazivaju SAD, gde Kongres do sada nije uspeo da odobri zahtev Bele kuće o pomoći Ukrajini.

„Ostaju otvorena pitanja o odlučnosti Zapada, kao i o tome da li on može i hoće li nastaviti da podržava Ukrajinu i u kojoj meri“, dodaje list.

Izdanje takođe ističe da čak iako Kongres odobri dostavljanje pomoći Kijevu, Vašington teško da može da „ponudi veliki skok u mogućostima i tehnologijama“, koji bi omogućio Ukrajini da „odlučno povrati prednost u 2024. godini“.
Ukrajinska vojska od početka juna bezuspešno pokušava da izvrši ofanzivu. Prema rečima šefa ruskog Ministarstva odbrane Sergeja Šojgua, za to vreme Kijev je izgubio 159 hiljada vojnika, 121 avion, 766 tenkova i 2.348 oklopnih vozila. Ruska strana je više puta isticala da ofanziva Ukrajini nije donela značajnije rezultate.
Poslednjih nedelja na Zapadu i u samom Kijevu više puta su davane izjave da „kontraofanziva“ nije bila dovoljno uspešna i da je situacija na frontu za ukrajinsku vojsku zašla u ćorsokak.
Pogledajte i:
Ruska vojska na krasnolimanskom pravcu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
SVET
Vašington želi da Kijev promeni strategiju i pređe u odbranu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala