- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Američki vojni analitičar: Ni „jato“ F-16 neće pomoći Ukrajini da slomi rusku vojsku

© AP Photo / Aijaz RahiAmerički lovac F-16
Američki lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Zapadne zemlje odlažu i teško da će poslati Kijevu borbene avione F-16, jer ne veruju u uspeh Ukrajine u konfrontaciji protiv Rusije, a takođe ne žele da uzalud troše vojne resurse, izjavio je u intervjuu Sputnjiku Skot Riter, bivši obaveštajac američkog marinskog korpusa i vojni analitičar.
„Teško da će slanje F-16 Ukrajini biti iznenađenje za Ruse, i malo je izvesno da neće moći da se izbore sa tim. Potpuno suprotno. Siguran sam da Rusija već ima rešnje za to. Smatram da i Zapad zna da će Moskva rešiti to pitanje. To je iz razloga što su Danska i Holandija nedavno odložile isporuku F-16 za šest meseci“, ocenio je Riter.
On je takođe dodao da je taj rok određen zato što, prema njegovom mišljenju, ako se rat i ne završi do tada, njegov ishod će biti konačno jasan.
„Poslednja stvar koja je Zapadu potrebna je da isporuči F-16 i vidi kako ih ruske snage obaraju tek što avioni polete, ili da ih unište već direktno na aerodromima“, istakao je bivši obaveštajac.
Riter je naglasio da ako Ukrajina i dobije ove borbene avione, to će biti u ograničenoj količini koja ne može da promeni situaciju na frontu.
„Zapadne zemlje mogu da pošalju Kijevu jedan-dva aviona F-16 kako bi Ukrajinci mogli da ih podignu u vazdu, fotografišu i zatim svima objave da imaju F-16. Ali, ideja da jato ovih borbenih aviona može da pomogne Ukrajincima da slome rusku vojsku je jednostavno apsurdna“, zaključio je on.
Holandija i Danska prve su odobrile slanje Ukrajini F-16.
Prethodno je list „Berlingske“ pisao da će Danska isporučiti Ukrajini lovce F-16 šest meseci kasnije nego što je planirano. Kasnije je savetnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izrazio sumnju u kašnjenje u isporukama.
U decembru je „Vašington post“, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, pisao da predaja lovaca F-16 neće obezbediti ukrajinskim Oružanim snagama željenu prednost u vazduhu, pošto su ruski sistemi protivvazdušne odbrane veoma efikasni.
Pogledajte i:
Američki lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina: Biće teško održavati lovce F-16
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala