- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta
Pobednik plivanja za Časni krst na Adi Ciganliji, Nikola Trajković - Sputnik Srbija

Plivanje za Časni krst širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore /video, foto/

Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka. Širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore održava se Bogojavljensko plivanje za Časni krst, kojem prethode svete liturgije i litije do reka i jezera.
Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbijedili organizatori.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:09 19.01.2024
Bajna Bašta: Do časnog krsta doplivao 14-ogodišnji Filip Simić
U tradicionalnom bogojavljanskom plivanju koje je organizovano na ušću reke Rače u Drinu takmičilo se više od 20 plivača. Prvi je do krsta doplivao Filip Simić iz Bajne Bašte, koji ima 14 godina.
„Osećaj je predivan, nisam se nadao da ću ja da ga uhvatim“, kaže Filip i dodaje da je voda na početku bila hladna, ali da se posle navikao.
18:19 19.01.2024
Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
DRUŠTVO
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Hramu Svetog Save
16:31 19.01.2024
Niš: Strahinja (29) prvi doplivao do časnog krsta,novac daje u humanitarne svrhe
U niškom "Čairu" danas je održano tradicionalno plivanje bogojavljensko plivanje za Časni krst do koga je prvi doplivao Strahinja Stanković (29), koji je poručio da će novac koji je osvojio donirati u humanitarne svrhe.
Stanković je istakao da aktivno pliva već 20 godina, ali da do sada nije učestvovao u plivanju za Časni krst.
"Nisam hteo da se prijavljujem iz pogrešnih razloga, već kad osetim potrebu. Tako da, želim da novac doniram Fondaciji Jezgro za pomoć bolesnicima u Srbiji, zbog toga sam se najviše i prijavio", rekao je on.
Za Časni krst u Nišu plivalo je i mnogo žena, a najmlađa među njima je učenica umetničke škole Mina Đorđević, koja je istakla da će učestvovati u bogoljavljenskom
14:59 19.01.2024
Plivanje za časni krst u Oklandu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
SVET
Za Časni krst se plivalo čak i na Novom Zelandu /foto/
14:43 19.01.2024
Plivanje za Časni krst - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Da li ste ikada plivali za Časni krst?
14:40 19.01.2024
14:39 19.01.2024
14:07 19.01.2024
Liturgijama i plivanjem za Časni krst obeleženo Bogojavljenje širom KiM
Liturgijama i plivanjem za časni krst širom Kosova i Metohije obeleženo je Bogojavljenje.
Liturgije su služene u svim pravoslavnim manastirima u južnoj srpskoj Pokrajini.
Na jezeru Gazivode plivanje za Časni krst organizovao je Dom kulture "Stari Kolašin" i Privremeni organ opštine Zubin Potok, a broj prijavljenih je bio znatno veći nego prethodnih godina - 226, prenosi Radio KiM.
Do krsta je prvi doplivao Aleksandar Kasalović iz Kosovske Mitrovice kome je to prvo učešće u Bogojavljenskom plivanju.
U Kosovskom Pomoravlju kao i u manastiru Draganac liturgije su okupile veliki broj vernika, dok je u Ranilugu, nakon liturgije u crkvi Svetog Jovana litija krenula ka Binačkoj Moravi gde su 10 mladića i devojčica stara 13 godina plivali za krst, prenosi RTV Puls.
14:06 19.01.2024
13:52 19.01.2024
Za Časni krst plivao i gradonačelnik Banjaluke
U Banjaluci je danas je organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst, a ovogodšnji pobednik je Nikola Ćosić.
U hladnom Vrbasu ove godine je za časni krst plivalo 33 učesnika, među kojima je bio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
Prethodno je njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja.
13:06 19.01.2024
12:50 19.01.2024
Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst danas je bilo upriličeno na više lokacija u Budvi, a prvi do krsta u budvanskoj marini stigao je mladi vaterpolista Jovan Radić.
12:39 19.01.2024
Za Časni krst u Užicu plivalo rekordnih 110 učesnika, pobednik 23-godišnji student
Dvadesetrogodišnji student Vasilije Janić prvi je danas doplivao do Časnog krsta, za koji je ove godine, na Bogojavljenje, na Đetinji u Užicu plivalo rekordnih 110 učesnika.
„Jako je lep osećaj, prvi put sam učestvovao 2017. godine. Smatram da je ovo jedna od naših, iz duhovnog aspekta gledano obaveza da ispoštujemo, da saosećamo sa Isusom Hristom“, rekao je Janić za Tanjug.
U Bogojavljenskom plivanju učestvovalo je i 15 užičkih policajaca.
„Ovo je moje sedmo ili osmo učestvovanje, a prvi put da smo se okupili nas 15 kolega iz Policijske uprave Užice, kolege iz saobraćajne i granične policije, svi smo došli zajedno da podržimo naše građane i da pokažemo da je policija uvek tu sa našim ljudima“, rekao je pripadnik PU Užice Rade Vasović.
Svi učesnici ovogodišnje, 14. manifestacije dobili su ikonu, a pobedniku je pripao i zlatnik.
„Ovde nas je okupio veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, ali i tradicija koju negujemo već 14 godina sa željom da ostanemo ujedinjeni u veri. Svi ste pobednici i svima želim blagostanje, dobro zdravlje i sreću. Sigurna sam da nas vera i uspeh u narednom periodu čekaju zahvaljujući tome što ćemo ostati na pravom putu, putu vere i hrabrosti“, poručila je učesnicima gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.
Plivanju je prethodila litija od Crkve Svetog Marka do Gradske plaže.
Manifestaciju su organizovali JP Velki park i Srpska pravoslavna crkva uz tehničku podršku Crvenog krsta Užice, a pod pokroviteljstvom grada Užica.
12:30 19.01.2024
U Jezeru se plivalo za Časni krst, do kojeg je doplivao Željko Erceg.
12:29 19.01.2024
U Prijedoru je prvi do Časnog krsta doplivao Danijel Drljača.
12:29 19.01.2024
U Trebinju se nakon litije plivalo za Časni krst, do kojeg je doplivao petnaestogodišnji, Matej Runjvac.
12:28 19.01.2024
Do Časnog krsta na Adi Ciganliji najbrže doplivao Nikola Trajković
Bogojavljansko plivanje za Časni krst održano je i ove godine na Adi Ciganliji, a prvi je do njega doplivao pripadnik Žandarmerije Nikola Trajković.
U plivanju za Časni krst, u vodi temperature pet stepena Celzijusa, učestvovala su 44 plivača, a pored građana, takmičili su se i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Vojne Akademije i SVIBOR-a.
U takmičenju je učestvovala i jedna žena, Ksenija Jovanović.
Pobednik je dobio prelazni plašt i Časni krst u trajno vlasništvo.
Takmičenje je pratilo veliki broj građana, sveštenstva, počasni vod Žandarmerije kao i vod kadeta Vojne akademije.
Tradicionalnu Bogojavljansku besedu ove godine održao je prezviter Aleksandar Jovanović.
Takmičenje je pratilo i kulturno-umetnički program, a glumac Milan Caci Mihailović je pročitao pobedničku pesmu konkursa za najlepšu Bogojavljansku pesmu.
Dužina staze na kojoj se pliva iznosi 33 metra, što simbolizuje 33 godina Hristovog života.
Svi plivači moraju imati obavljen lekarski pregled i ne smeju biti mlađi od 18 godina.
Pravilo je da pobednik u takmičenju naredne dve godine ne može takmičarski da pliva za Časni krst, ali može revijalno.
Svečana Bogojavljanska litija ka Adi Ciganliji - Sputnik Srbija
12:16 19.01.2024
Do Časnog krsta u Herceg Novom doplivao vaterpolista Nikola Moskov
Bogojavljensko plivanje za Časni krst organizovano je širom Crne Gore, a na Škveru u Herceg Novom do Časnog krsta prvi je doplivao Nikola Moskov, vaterpolista PVK Jadran.
"Imao sam ogromnu želju da učestvujem u plivanju za Časni krst. Nije bilo teško, a nije bilo ni hladno, jer je bilo sa verom u Boga, rekao je Moskov za RTHN.
Njemu je pripao zlatni medaljon, dar hercegnovske Crkvene opštine, dok je srebrnim medaljonom nagrađena najmlađa učesnica ovog takmičenja Marija Pešić, koja ima pet godina. Najstariji učesnik je i ove godine bio 70-godisnji Budimir Stanojlović.
Svete liturgije služene u crkvama Sv. Spasa na Toploj i Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti, a potom je usledila svečana litija od crkve Sv. Arhangela Mihaila do Škvera, gde je organizovano plivanje za Časni Krst.
12:15 19.01.2024
Čačak: Osamnaestogodišnjak prvi doplivao do Časnog krsta
Osamnaestogodišnji Jovan Kecović je prvi, od 186 plivača, stigao do ledenog krsnog odličja u Zapadnoj Moravi, u Čačku.
"Ovo mi je drugi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi puno znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja. Nije bilo mnogo hladno", rekao je Jovan.
Ove godine prijavilo se skoro 200 takmičara, a da zaplivaju hladnom Moravom nisu se uplašile ni devojke, a njih osam je rame uz rame sa momcima uskočilo u vodu.
"Uspeli smo, zahvaljujući našim kulturnim delatnicima da ovu manifestaciju zaštitimo kao kulturnu baštinu koja je vaoma značajna za sve nas. Naravno 20 godina zaredom, posle skoro 70 godina pauze. Naša Morava je ovoga puta reka Jordan, duhovo izvorište za sve Čačane i sve verujuće ljude", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je čestitao Jovanu i osam odvažnim devojkama koje su danas plivale za Časni krst.
Etnolog Snežana Ašanina iz Narodnog muzeja u Čačku rekla je da pre 20 godina, kada je obnovljena ova manifestacija u Čačku, bila su dva plivača, a danas ih je skoro 190.
"Naši sugrađani se veoma rado odazivaju, jer ovo je veoma velika i značajna tradicija za nas. Narodni muzej u Čačku je bio predlagač upisa ovog elementa na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije", rekla je Ašanin.
U čačanskom Domu kulture večeras će biti održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik, ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.
Pobednik plivanja za Časni krst u Čačku - Sputnik Srbija
11:35 19.01.2024
Svečana Bogojavljenska litija krenula ka Adi Ciganliji
Iz Hrama Svetog Đorđa na Banovom Brdu krenula je Bogojavljenska litija ka Adi Ciganliji, gde će se održati tradicionalno plivanje za Časni krst.
Pre početka litije, u hramu Svetog Đorđa služena je sveta Bogojavljenska liturgija, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, oficira i kadeta Vojne Akademije.
Posle liturgije je vršeno svećenje vode, koju su vernici mogli da ponesu sa sobom.
Na Adi Ciganliji će se održati plivanje za Časni krst, na kome su učešće najavili pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Vojne Akademije, SVIBOR-a i brojni građani.
Svetom liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst i ove godine se na Čukarici obeležava veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje.
Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska Srbije, Žandarmerija, SVIBOR i JP "Ada Ciganlija".
Liturgija u Hramu svetog Đorđa na Banovom Brdu povodom Bogojavljenja - Sputnik Srbija
Liturgija u Hramu svetog Đorđa na Banovom Brdu povodom Bogojavljenja - Sputnik Srbija
Liturgija u Hramu svetog Đorđa na Banovom Brdu povodom Bogojavljenja - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala