Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Zvečanu i Zubinom Potoku počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZvečan
Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
U Zvečanu i Zubinom Potoku jutros u 9 sati počelo je prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika tih opština, izabranih na izborima u aprilu prošle godine koje su Srbi bojkotovali zbog postupaka Prištine, a na koje je izašlo svega oko 3,5 odsto birača.
Veliki broj građana pristiže na plato ispred spomenika kralju Milutinu u Zvečanu, kako bi potpisivanjem peticije izrazili nezadovoljstvo jer njihovu opštinu vodi nelegitimno izabrani gradonačelnik.
Darko Vuksanović, predstavnik inicijative građana za smenu gradonačelnika pozvao je stanovnike Zvečana da u što većem broju dođu i potpišu peticiju.
"Niko ne podržava način na koji se vodi naša opština i stvaraju tenzije. Radnicima je mesto na svojim radnim mestima, a ne ispred zgrade opštine", rekao je Vuksanović
Prema tzv. administrativnom uputstvu Prištine o razrešenju gradonačelnika na severu KiM putem peticije, za pokretanje referenduma za smenu gradonačelnika Zvečana potrebno je prikupiti 20 odsto potpisa od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak, što je 1.411 potpisa.
Građani u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću već treći dan potpisuju peticiju za smenu gradonačelnika u svojim opštinama, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković jutros je izjavio da su prikupljeni potpisi za smenu gradonačelnika u te dve opštine.
Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba,
Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.
Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.
U Severnoj Mitrovici za gradonačelnika je postavljen Erden Atić, u Leposaviću Ljuljzim Hetemi, u Zvečanu Ilir Peci, a u Zubinom Potoku Izmir Zećiri.
Peticije za smenu gradonačelnika pokrenule su grupe građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala