- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pariz: Ne možemo da zabranimo svojim državljanima da idu da ratuju u Ukrajini

© Sputnik / Alexander Masaltseva / Uđi u bazu fotografijaPariz
Pariz - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni izjavio je da Pariz ne može da zabrani svojim državljanima da odlaze da ratuju u Ukrajini. To su civili koji nemaju nikakve veze sa francuskom vojskom, dodao je on.

"Ima Francuza, civila, koji odlaze da ratuju u Ukrajinu u ukrajinskoj uniformi. Ne možemo da im zabranimo, ipak smo demokratija. Ti ljudi nemaju nikakve veze sa francuskim Oružanim snagama, ne nose francusku uniformu i nisu povezani sa francuskim vojnim institucijama", rekao je ministar za TV LCI.

On tvrdi da su izjave o francuskim plaćenicima u Ukrajini deo "ruskog informativnog rata" koji je postao agresivniji nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron saopštio da će Kijevu biti isporučeno dodatnih 40 raketa "skalp".
Takve izjave, naveo je Lekorni, imaju za cilj da potkrepe retoriku o umešanosti Francuske u sukobu u Ukrajini.
Ova izjava francuskog ministra usledila je nakon što je ruska vojska izvela napad na privremenu bazu stranih plaćenika u Harkovu, kada je likvidirana grupa francuskih plaćenika. Oko 60 militanata je poginulo, dok je 20 ranjeno.
Podsetimo, ranije danas ambasador Francuske u Moskvi Pjer Levi pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i tom prilikom mu je saopšteno da je pogibija francuskih plaćenika u Harkovu na savesti zvaničnog Pariza.
„Ambasadoru je saopšteno da smrt njegovih sunarodnika leži na savesti zvaničnog Pariza koji gleda kroz prste mehanizmima za regrutovanje u zemlji pomoću kojih se skupljaju plaćenici za učešće u borbenim dejstvima na strani kijevskog režima", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
'Rat preko posrednika' koji vodi Zapad, uključujući Francusku, kao i konstantno povećanje isporuka naoružanja i vojne tehnike režimu Vladimira Zelenskog u suprotnosti su sa izjavama o važnosti uspostavljanja mira, provociraju eskalaciju borbenih dejstava, dovode do brojnih žrtava među civilima i pretvaraju je u saučesnika vojnih zločina kijevskog režima, poručila je ruska strana.
Francusko Ministarstvo spoljnih poslova, uprkos mnoštvu dokaza o prisustvu francuskih plaćenika u redovima Oružanih snaga Ukrajine, pokušalo je da se odrekne sunarodnika koji su se borili i koji se i dalje bore u ukrajinskim jedinicama.
„Francuska nema plaćenika ni u Ukrajini ni bilo gde drugde“, saopšteno je juče u Ministarstvu.
Pogledajte i:
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
„Apsurdno da Pariz nije znao“: Bivši obaveštajac SAD o velikom broju francuskih plaćenika u Ukrajini
Paljba iz topa 2A3b Hijacint B kalibra 152 milimetara u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
RUSIJA
Žrtve propagande i okoreli kriminalci: Ko su plaćenici koji ratuju na strani Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala