- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministar odbrane Slovačke: Ukrajini smo dali „migove“, ali novac nismo dobili od EU

© Foto : U.S. Air Force/Greg SteeleSlovačka vojska
Slovačka vojska  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
Slovačka nije dobila novac za lovce MiG-29 koje je predala Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Slovačke Robert Kalinjak listu „Standard“.

„Prošla vlada je doprinela tome da smo ostali bez sopstvene PVO, bez ratne avijacije i na kraju, nemamo ni tih obećanih 700 miliona evra za avione MiG koje je Vlada predala Ukrajini“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je potvrdila da Slovačka u 2024. godini neće ništa dobiti za avione MiG-29.
„Sumnjam da ćemo nešto dobiti u budućnosti. Ne znamo, a ako i dobijemo to neće biti ona suma koja nam je obećana, kako je o tome govorio bivši ministar odbrane Jaroslav Nađ. On je pričao o 700 miliona evra za MiG-ove koje ćemo u vidu kompenzacije dobiti od EU i SAD“, istakao je slovački ministar odbrane.
Bivši ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ je u martu 2023. godine objavio da će kompenzacija za 13 lovaca MiG-29 i deo protivvazduhoplovnih sistema „kub“, koji su predati Ukrajini, iznositi oko 660 miliona evra u vidu američkih helikoptera i oko 250 miliona evra u gotovini iz Evropskog fonda.
U septembru 2023. godine je Ministarstvo odbrane Slovačke saopštilo da je Slovačkoj već dodeljeno 82 miliona evra iz Evropskog fonda, za pomoć koja je ranije data Ukrajini, kao i da će zemlja uskoro dobiti još 5,5 miliona evra, nakon čega će moći da se razgovara i o plaćanju aviona MiG-29. Ukupna vrednost vojne pomoći koja je predata Ukrajini se procenjuje na 673 miliona evra.
Slovačka je u aprilu 2022. godine Ukrajini predala sistem protivvazduhoplovne odbrane S-300, a u aprilu 2023. godine i lovce MiG-29.
Pogledajte i:
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Slovačka: Nema tog oružja kojim Ukrajina može da pobedi Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala