- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dositejev dolazak u Beograd: Izložba o poslednjoj životnoj etapi velikana srpske kulture

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejNovak Radonić, Dositej Obradović, 19. vek
Novak Radonić, Dositej Obradović, 19. vek - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
Izložba „Dositejev dolazak u Beograd“, posvećena poslednjoj životnoj etapi velikana srpske kulture, Dositeja Obradovića, biće otvorena 23. januara u Muzeju Vuka i Dositeja.
Među izloženim delima izdvajaju se pisma koja je Dositej Obradović razmenjivao sa bliskim prijateljima tokom boravka u Zemunu i Beogradu.
Sve stranice pisama biđe dostupne zainteresovanim posetiocima u elektronskoj formi, sa prepisom preuzetim iz Sabranih dela Dositeja Obradovića u šest knjiga, u izdanju Zadužbine Dositej Obradović.
© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejĐorđe Jovanović, Dositej Obradović, plaketa, bronza, 1894.
Đorđe Jovanović, Dositej Obradović, plaketa, bronza, 1894. - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Đorđe Jovanović, Dositej Obradović, plaketa, bronza, 1894.
Na izložbi autorke Eliane Gavrilović biće predstavljena i arhivska građa vezana za obeležavanje sto godina od Dositejeve smrti i postavljanje spomenika 1914. godine - program svečanosti otkrivanja spomenika, program svečane predstave Srpskog kraljevskog narodnog pozorišta i pozivnice za banket Beogradske opštine.
Izložbu će otvoriti Ljiljana Čubrić, muzejska savetnica u penziji, koja će zajedno sa teoretičarkom književnosti, prof. dr Jasminom Ahmetagić i autorkom Elianom Gavrilović, muzejskom savetnicom iz Muzeja Vuka i Dositeja, govoriti o knjizi posvećenoj Dositeju Obradoviću.
Muzej Vuka i Dositeja koji je u sastavu Narodnog muzeja Srbije, po svojoj memorijalnoj koncepciji posvećen je prosvetitelju i prvom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću.
© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejIvan Meštrović, Dositej Obradović, medalja, bronza, 1911.
Ivan Meštrović, Dositej Obradović, medalja, bronza, 1911. - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Ivan Meštrović, Dositej Obradović, medalja, bronza, 1911.
Izložbom o Dositejevoj poslednjoj životnoj etapi i sveobuhvatnoj knjizi o njegovom životu, Muzej Vuka i Dositeja želi, kako je navedeno, da doprinese inovativnom sagledavanju značaja lika i dela Dositeja Obradovića sa ciljem predstavljanja javnosti neiscrpne riznice srpske kulturne baštine.
Postavka „Dositejev dolazak u Beograd“ može se pogledati do 18. februara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala