- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Baltičke zemlje grade „odbrambenu liniju“ na granici sa Rusijom

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaŽičani zid na granici Ukrajine i Rusije
Žičani zid na granici Ukrajine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
Estonija, Letonija i Litvanija postigle su dogovor o stvaranju „odbrambene linije“ na granici sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Estonije.
„Ministri odbrane tri zemlje danas su u Rigi potpisali sporazum prema kojem će se u narednim godinama na granicama Estonije, Letonije i Litvanije pojaviti odbrambena zona koju će činiti različiti odbrambeni objekti. Cilj je obuzdavanje i, u slučaju potrebe, zaštita od vojne pretnje“, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Estonije.
Po rečima ministra odbrane te zemlje Hano Pevkura, projekat stvaranja baltičke odbrambene zone pažljivo je osmišljen i „neophodan je zbog bezbednosne situacije“.
Kako je istakao, koncept izgradnje odbrambenih objekata zasniva se na sporazumu koji je postignut na samitu NATO u Madridu.
Po rečima Pevkura, u mirnodopsko vreme u odbrambenoj zoni neće se postavljati ni eksploziv, bodljikava žica, niti druge barijere. Biće formirana mreža „tačaka za podršku“. Sve aktivnosti će se odvijati u saradnji i dogovoru sa mesnim zajednicama i vlasnicima zemljišta.
Istovremeno, list „Postimes“ piše da će Estonija na istočnoj granici izgraditi oko 600 bunkera za odbranu zbog navodne moguće pretnje iz Rusije.
Bunkeri su potrebni da bi se u slučaju potrebe zaštitila teritorija Estonije, ističe list, pozivajući se na savetnika vicekancelara Ministarstva odbrane zemlje Kajda Tijtusa.
„Rusija je bila i ostaće najveća pretnja po bezbednost Estonije“, tvrdi on.
Kako je precizirano, tačan broj bunkera biće određen tokom radova.
Moskva je više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Takođe je poručila da je i dalje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi.
Pogledajte još:
Avioni F-16 Baltičke vazdušne policije - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija upozorila Poljsku, Rumuniju i Slovačku: Ako sa vaših aerodroma polete F-16...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala