- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić u Davosu: Neko se dodvorava EU, a onda plače i žali se na besparicu. Sa Srbijom to nije slučaj

© AP Photo / Markus SchreiberAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u diskusiji „Novo evroazijsko svitanje“ na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je Srbija uspela više nego da udvostruči vrednost ukupnog BDP-a od 2012/2013. godine do sada, sa 32 milijarde na 69 milijardi evra.
Govoreći o značaju povezivanja sa Azijom, kazao je da se neko uvek dodvorava zvaničnicima EU, a sa druge strane plače i žali se na besparicu - dok sa Srbijom to nije slučaj.
Vučić je prvi najavljen da govori u diskusiji, kao predsednik zemlje koja ima prosperitetnu i najveću ekonomiju na Zapadnom Balkanu.
„Od 2012-2013. više smo nego udvostručili naš ukupni BDP, sa 32 milijarde na skoro 69 milijardi. Da, zemlje Zapadnog Balkana, Jugoistočne Evrope, imaju veću stopu rasta od Evropske unije. Kao što znate fleš procena rasta zemalja Evropske unije je 0,6 ove godine, a za sledeću godinu poslednja predviđena od Svetske banke je 0,9 odsto“, rekao je Vučić.
Dodao je da su za EU prognoze rasta sve slabije, dok za našu zemlju i region rastu:
„A naše malo rastu, ne vrtoglavo, ali i dalje rastu, što je dobro za nas. Ali to znači da je naša ekonomija konzistentna, kada govorimo recimo o stranim direktnim investicijama 60-64 odsto ukupnih stranih direktnih investicija dolazi iz Evrope, ali više od 32-33 odsto dolazi iz Azije. Iz Kine, Japana i Južne Koreje“.
Vučić je rekao da se u svetu ekonomska moć sve više pomera ka Aziji.
„I to treba da shvatimo mi koji smo u Evropi i koji ćemo uvek živeti u Evropi i biti deo Evrope. A ovakva povezanost ili međupovezanost sa azijskim zemljama je za nas od izuzetnog značaja“, rekao je Vučić.
Naglasio je da je bila dobra odluka EU da se osnuje novi evropski institut - Evropsku političku zajednicu i posebno pohvalio evropske lidere na tom potezu.
„Bar dva puta godišnje možemo da razgovaramo o svim ovim pitanjima sa mojim prijateljima, sa našim prijateljima iz Moldavije, Ukrajine, nekih drugih zemalja, Azerbejdžana, Jermenije koje nikada nisu predstavljene u evropskim institucijama“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da to znači da se mi sada mnogo više okupljamo.
Kada je reč o rezultatima srpske ekonomije Vučić je rekao da može da se pohvali, ali da je uvek nezadovoljan bilo kakvim rezultatima, jer veruje da uvek možemo još bolje.
Vučić je naglasio da je sve stvar dobre povezanosti i da Srbija upravo radi na tome praveći energetske interkonektore.
Podsetio je da je Srbija napravila gasni interkonektor između Srbije i Bugarske, uz veliku podršku EBRD i EIB i dodao da će praviti i gasni interkonektor sa Severnom Makedonijom, jer će morati da se poveže na gasovode TAP i TANAP.
„Treba da gradimo i naftovod prema Mađarskoj, sada imamo samo jedan preko Hrvatske do Srbije – Janaf“, rekao je on.
Vučić je na pitanje moderatora debate o odnosu Evropske unije i Zapadnog Balkana rekao da "kada se Nemačka zakašlje, mi dobijemo upalu pluća" i naglasio da nemačka kontrakcija odnosno ekonomski pad od 0,3 odsto predstavlja problem i za države u regionu.
Da nije bilo pomenute kontrakcije, imali bismo plus 4,5 odsto rasta ove godine, a ne plus 3,5 odsto, istakao je Vučić.
Predsednik Srbije je pohvalio sagovornika u debati premijera Gruzije Iraklija Garibašvilija za izuzetne ekonomske rezultate koje je ostavarila njegova zemlja, kao i rezulatate Vlade Kazahstana u istoj oblasti.
Ljudi u Evropi moraju da shvate da su kineske investicije neophodne za razvoj i da Evropska unija ne treba da vrši pritisak po tom pitanju, rekao je Vučić i naglasio da neće da liši svoju zemlju kineskih investicija, koje učestvuju sa 30 odsto u ukupnim stranim investicijama u Srbiji.
"Neko se uvek dodvorava zvaničnicima EU, a sa druge strane plače i žali se na besparicu. A sa Srbijom to nije slučaj", naveo je Vučić.
U diskusiji sa Vučićem učestvovali su i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso, Mirek Dušek iz Svetskog ekonomskog programa, premijer Gruzije Irakli Garibašvili, kao i turski biznismen i član Udruženja poslodavaca i industrije Turske, Cenk Alper i ministar ekonomije Kazahstana Alibek Kuantirov.

„Povezivanje sa Azijom od ključnog značaja, ne samo za Srbiju - već i celu Evropu“

Predsednik je poručio da je povezivanje sa Azijom od ključnog značaja, ne samo za Srbiju, već i za celu Evropu.
"Najvažnije je povezivanje. Zato je izgradnja svih mogućih kanala, ruta i linija povezivanja sa Azijom od ključnog značaja, ne samo za Srbiju, već za celu Evropu. Tu mislim na sve vrste veza - od ekonomije i trgovine, preko saobraćaja i energetike, do digitalne povezanosti i veza sa institucijama koje se bave veštačkom inteligencijom. Samo na taj način možemo da gledamo u dobru budućnost koja je pred nama", objavio je Vučić na društvenim mrežama.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala