- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kuzma za Sputnjik: „Poznavao sam Miloja 30 godina – bio je porodičan čovek bez poroka“

© Foto : ABA liga/Ivica VeselinovDejan Milojević
Dejan Milojević - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
U igračkim danima Dejan Milojević igrao je i za Budućnost, a tamo mu se put ukrstio sa Vladimirom Kuzmanovićem. Njihovo poznanstvo datira još od 1994. godine, popularni Kuzma je poznavao Miloja 30 godina i sa velikom tugom je dočekao loše vesti. Sada za Sputnjik govori o Dekiju kao treneru, igraču i pre svega – čoveku.
Čuje se u Kuzmanovićem glasu žal i neverica zbog Milojeve smrti.
Sadašnji voditelj i urednik poznatog košarkaškog podkasta „Luka i Kuzma“ za Sputnjik se priseća poznanstva sa velikim Dejanom Milojevićem.
„Naše poznanstvo traje još iz sezone 1994/1995, gde se on pojavljuje u Tašmajdanu, igrali smo u istoj grupi one lige od 32 ekipe. Pojavljuje se jedan dečko neviđenog stava, srca, energije. Faktički se od tada poznajemo. Veliko je zadovoljstvo bilo kada smo se susreli u ekipi Budućnosti, ja sam već bio tamo, a on je bio neko ko je došao“, priseća se Kuzmanović u razgovoru za Sputnjik.
Ističe Kuzma da je Milojevića krasila neposrednost i iskrenost, te da nikada nije imao neku „zadnju nameru“.
„Nijednog trenutka nisam sumnjao da ćemo napraviti dobru hemiju. Dejan je bio čovek koji je svojim osmehom, stavom zaista mamio osmeh. Jednostavno si raspoloženiji kada si sa njim u društvu. Bez ikakvih onih zadnjih namera, spekulacija, komentara, zadnjih misli. Jedan čovek potpuno koji je bio u stanju da uvek bude pozitivan i direktan. Nikada nisi kod njega bio u problemu šta misli. Timski igrač koji nikada nije gledao samo sebe. Čovek koji je znao da stane u zaštitu i na terenu i van terena, i to se dešavalo“, ističe Kuzma.
Ipak, srce nije izdržalo. Milojević je prerano preminuo od posledica srčanog udara. Sve se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama, u Solt Lejk Sitiju.
„Čovek velikog srca, izgleda da to tako ide, pa veliko srce ne izdrži sve ovo što se dešava“.
Kroz anegdotu o pomaganju Kuzmanović nam približava čuvenog košarkaša i trenera.
„Ne mogu da verujem da ga nema. Nama je dao intervju za podkast, baš zbog prijateljskih odnosa, četiri sata proveo u razgovoru pre godinu dana. I sada za jubilarni je poslao poruku, nije trebalo moliti ga. Samo sam ga pitao da li može čestitka, on je odgovorio: Može i Bobi sa mnom. Uvek je pravio bolje stvari od onoga što se od njega očekivalo“.
U košarkaškim krugovima vlada prava neverica posle ovakvog gubitka.

„Stvarno je čovek koji je apsolutno želeo da podrži bilo koga, bilo u čemu, vezano i nevezano za košarku. Bio je porodičan čovek bez poroka i tim pre je ovo sve još i ne mogu da kažem čudnije, već neverovatnije. Prosto ne znam, čujem se i sa našim saigračima, ne možemo da verujemo. Niko ne može da se otme utisku da je to to, jedan momenat i nema te. Ne znam tačno šta se desilo, nikada verovatno nećemo ni saznati. Ne sumnjam da je imao svu negu, ali prosto ostaje veliki bol. Ne znam da li nas više zanima zbog čega, šta i kako. Ostaje praznina. Bio je u najboljim godinama“.

Uspeo je da dođe do NBA lige i osvoji titulu kao pomoćni trener Golden Stejta.
„To se ne dešava bilo kome. To se ne dešava lošim ljudima. To se ne dešava nekome ko nije uložio sve da to postigne. Ne dešava se nekome ko kvari atmosferu ili nema šta da kaže. Tamo nema ljubavi, samo profesionalizam i poštovanje“.
A, kakav je Miloje bio kao igrač?
„Neustrašiv. Atipičan. Jedan od najčvršćih. Nadimak mu je bio Barkli, što zbog snage, što zbog snage koju je koristio. Čovek koji nije u prednosti ni u čemu ima po 17 skokova. Velika želja, velika želja da se probije u svetu viših centara. Ne mogu da kažem jačih, jer je bio kao od brega odvaljen. Našao je svoje mesto i pravio velike rekorde i u Evroligi i u ABA ligi. Doneo je novu dimenziju na teren“.
Na kraju Kuzmanović pravi paralelu između Milojevića i njegovog učenika Nikole Jokića.
„Njegova igra leđima bila je intuicija, nikada nije tehnika bila jača strana. Nije išao da radi. Već je čitao. Nikada nije bežao od visokih igrača. Gledamo sada i Jokića. Ne možemo da kažemo da je to sve lepo što radi, ali je efikasno i funkcnionalno. E tako je vrlo slično radio i Miloje, samo sa nekih 15 centimetara manje, zaključio je Kuzmanović za Sputnjik.
Dejan Milojević - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
SPORT
Znajte, kad god vidite Jokićevu majstoriju – setićete se Miloja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala