Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šef Kancelarije EU pozvao prištinske vlasti da obezbede peticiju i u Zubinom Potoku i Zvečanu

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZvečan
Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog pozvao je danas Prištinu da obezbedi svu neophodnu dokumentaciju i omogući grupama građana da pokrenu prikupljanje potpisa i u Zubinom Potoku i Zvečanu.
On je na društvenoj mreži Iks napisao da je i dalje ključno brzo održati vanredne lokalne izbore na severu KiM uz „bezsulovno učešće“ Srba sa KiM.
Suniog je dodao i da je dobro da su Srbi sa KiM započeli prikupljanje potpisa za peticiju za opoziv gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i Leposaviću.
„Zadovoljstvo je videti da kosovski Srbi koriste svoja demokratska prava predviđena zakonskim okvirom Kosova i da su započeli prikupljanje potpisa potrebnih za peticiju za opoziv gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i Leposaviću“, naveo je Suniog.
Građanske inicijative u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici započele su u sredu prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika.
Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.
Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.
Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.
Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.
Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala