- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski poslanik izgubio imunitet nakon što je protivpožarnim aparatom ugasio sveće na menori

Menora - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Poljski parlament je poslaniku krajnje desnice Gžegožu Braunu oduzeo poslanički imunitet od krivičnog gonjenja, nakon što je on prošlog meseca aparatom za gašenje požara ugasio sveće na menori, prazničnom svećnjaku na proslavi jevrejskog praznika Hanuke u zgradi parlamenta i napao ženu koja je pokušala da ga spreči.
Za oduzimanje poslaničkog imuniteta Braunu glasali su poslanici svih stranaka, osim njegove ultranacionalističke partije Konfederacije, prenosi AP.
„Nema razloga da ga štitimo imunitetom... Znamo šta je uradio i to nije bilo prihvatljivo“, rekla je Agnješka Pomaska, poslanica iz Građanske koalicije.
Ukidanje Braunovog poslaničkog imuniteta znači da bi on sada mogao da se suoči i sa krivičnim prijavama.
Tužioci su najavili da planiraju da podnesu nekoliko optužbi protiv Brauna, uključujući uništavanje imovine, vređanje predmeta verskog obožavanja i povredu telesnog integriteta.
Nakon što je ugasio sveće, 12. decembra, Braun je Hanuku opisao kao „satanski“ praznik i rekao da u parlament vraća „normalnost“, dok je kasnije izjavio da „treba da se stide oni koji učestvuju u delima satanskog obožavanja“.
U to vreme, predsednik parlamenta Šimon Holovnija nazvao je njegove postupke „odvratnim“ i rekao da „neće biti tolerancije prema antisemitizmu“.
Političar krajnje desnice postao je poznat u prošlosti zbog skandala, uključujući bacanje jelke ukrašene bojama EU i Ukrajine u kantu za otpatke, i oštećenje mikrofona tokom govora istoričara holokausta.
Tužioci žele da ga terete i za druge incidente koji su se dogodili 2022. i 2023. godine.
Pogledajte i:
Rabin pali sveće na menori u poljskom parlamentu u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
SVET
Haos u poljskom parlamentu: Poslanik ugasio menoru u hodniku Sejma /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala