- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Počinje nova era bežičnog interneta: Stiže nam vaj-faj 7

© Foto : rawpixel.com / Teddyruter
ruter - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
„Vaj-faj Alijansa“, vodeća organizacija u oblasti bežičnih tehnologija, započela je proces sertifikacije uređaja kompatibilnih sa standarom Vaj-faj 7 (vaj-faj 7) standardom.
Ova tehnologija je sledeći korak u evoluciji bežičnog interneta, koji će imati široku primenu u različitim uređajima – od pametnih telefona do laptopova i rutera, a čiji se dolazak na tržište očekuje već ove godine.
Vaj-faj 7, kako ističu iz „Vaj-faj Alijanse“, „nije samo još jedan u nizu standarda“. Ova generacija predstavlja pravu revoluciju u polju bežičnih veza, donoseći značajna unapređenja, posebno u domenima kao što su strimovanje sadržaja visokog kapaciteta i gejming sa izuzetno niskim latencijama.
U doba kada se virtuelna realnost i rad od kuće rapidno razvijaju, vaj-faj 7 bi mogao da odgovori na sve veće zahteve korisnika.
Kevin Robinson, izvršni direktor „Vaj-faj Alijanse“, istakao je da je vaj-faj 7 prva generacija razvijena od osnova za 6GHz opseg, pružajući brže i obimnije bežične spektre koji su prvi put implementirani u vaj-faj 6E uređajima.
CC0 / rawpixel.com / Prenos podataka biće brži, a internet veza sigurnija
Modem - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Prenos podataka biće brži, a internet veza sigurnija
Već prisutni na tržištu, ruteri poput onih koje nude „Netgear“, „TP-Link“ i „Eero“, koji podržavaju vaj-faj 7 standard, dobijaju dodatnu težinu kroz proces sertifikacije koji garantuje njihovu interoperabilnost.
Iako odsustvo sertifikata ne znači nekompatibilnost, ono pruža dodatnu sigurnost korisnicima u pogledu međusobnog povezivanja i efikasnosti rada ovih uređaja.
Jedan od ključnih noviteta koji vaj-faj 7 donosi jeste Multi-Link Operation (MLO) tehnologija. MLO omogućava agregaciju bežičnih veza preko dva ili tri frekvencijska opsega – 2,4 GHz, 5GHz i 6GHz.
Ova tehnologija obećava veću brzinu i stabilnost veze, s obzirom na to da pad signala u jednom opsegu neće zahtevati ponovno povezivanje na drugi. Pored toga, MLO nudi i prednosti u pogledu latencije, budući da simultano korišćenje tri opsega znači veću verovatnoću za brz prenos podataka.
Iako neće svi ruteri biti sposobni za istovremeno povezivanje na sva tri opsega, podrška čak i za dva opsega predstavlja značajan napredak u odnosu na trenutno dostupne standarde, prenela je „Nova ekonomija“. Kompatibilnost vaj-faj 7 sa prethodnim verzijama vaj-faj-a osigurava da će stariji uređaji moći da se povezuju sa novim Vaj-faj 7 ruterima, iako neće imati koristi od svih inovativnih funkcija koje ovaj standard nudi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala