- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pet knjiga u najužem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“

© Sputnik / Lola ĐorđevićKnjižara
Knjižara  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
U najužem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“ našlo se pet knjiga, a laureat će biti objavljen do kraja januara, saoštio je žiri.
U konkurenciji za nagradu, koju dodeljuje kompanija „Vital“, su pesnička zbirka „Psihologija gravitacije“ Nenada Šaponje, zbirka priča „Granična stanja“ Igora Marojevića, kao i romani „Aperkat“ Maje Iskre, „Večeras padaš sam“ Vladana Krečkovića i „Vila fazanka“ Bojana Krivokapića.
Žiri u sastavu - Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden (predsednik), konstatovao je da „knjige koje su ušle u najuži izbor na različite načine afirmišu domete savremene književnosti, a opsednuta su epohalnom činjenicom gubljenja iskustva, dostojanstva i, konačno, pražnjenjem smisla i jezika“.
„Šaponja je prateći dečaka u sebi, uspeo da baci pesničku kocku u kojoj su se na izuzetan način sabrali misaoni i jezički momenti, a Marojević je mirnim glasom ispisao pet napetih priča o stanjima i ne-mestima koja nas obeležavaju. Tri romana su primer pripovedačke koncentracije i spremnosti da se beskompromisno ostvari ravnoteža između književnog postupka i tematskih izazova“, istakao je žiri.
„Aperkat“ je, kako je naveo žiri,„dosledno ispripovedan roman o odrastanju i formiranju ranjene subjektivnosti tokom devedesetih godina“, „Večeras padaš sam“ je roman-drama sa lirskim i crnohumornim elementima o paklu zelenašenja i dužničkog ropstva, dok „Vila fazanka“ govori „o gubicima koji kroz prizmu pripovedačeve empatije postaju nove mogućnosti“.
Nagrada „Zlatni suncokret“ podrazumeva diplomu i novčani iznos, i biće uručena tokom februara u Beogradu dvadesetsedmom dobitniku. Prošlogodišnji laureat je Vladimir Kecmanović za roman „Kad đavoli polete“.
Nagrada Beogradski pobednik - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
KULTURA
Šest romana u najužem izboru za nagradu „Beogradski pobednik“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala