- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Svetlost i tama“: Kad Kijev „skroji“ mapu sveta

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaPogled na Kijev
Pogled na Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Svet se podelio na blokove „svetlosti i tame“, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov, pokazavši mapu koja deli zemlje na saveznike Kijeva i Moskve.
Kako piše kanadski „Gloub end mejl“, za koji je Danilov dao intervju, u kabinetu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost stoji tabla na kojoj su zemlje označene različitim bojama, na osnovu stepena podrške Kijeva ili Moskve. U članku se navodi da je 30 zemalja – „vernih“ saveznika Ukrajine (među kojima je i Kanada) – obojeno tamnozelenom bojom, dok su svetlozelenom obojene 64 zemlje koje Kijev smatra prilično „nepouzdanim prijateljima“.
Devet zemalja za koje Kijev smatra da su potpuno na strani Rusije obojene su u jarko narandžastu boju. Još 20 zemalja označeno je svetlijom nijansom, što ukazuje da više naginju Moskvi nego Kijevu. Dvanaest zemalja je označeno plavom bojom, jer Ukrajina smatra da one „igraju za obe strane“.
Portal piše da je Danilov pristao da pokaže mapu pod uslovom da portal ne otkriva informacije o tome koga Ukrajina smatra neprijateljima i ko, prema Kijevu, deluje po principu „i vaš i naš“. Istovremeno, on je rekao da mnogi saveznici Ukrajine još uvek ne shvataju razmere tekuće borbe.
„Iako demokratija ne reaguje brzo na tamu koja se širi, tama preuzima sve više teritorija... Ima ih mnogo, to nije samo Rusija“, naglasio je Danilov.
Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je cilj „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane kijevskog režima“. Kako je istakao, specijalna operacija je bila iznuđena mera i Rusiji „nije ostavljena šansa da postupi drugačije“. Putin je dodao da je Rusija 30 godina pokušavala da se dogovori sa NATO-om o principima bezbednosti u Evropi, ali je, kao odgovor na to, bila suočena ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritisaka i ucena. Za to vreme Alijansa se stalno širi i približava granicama Rusije, uprkos protestima Moskve.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala