- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nad Srbima se na Kosovu iživljavaju, a Rusija će uvek podržavati Srbiju

© Tanjug / DOPISNIK KIMOpština Severna Mitrovica se pridružila „Asocijaciji kosovskih opština“
Opština Severna Mitrovica se pridružila „Asocijaciji kosovskih opština“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Rusija uvek podržava i podržavaće stav Srbije. Kada je o Kosovu reč vidimo kako se nad Srbima iživljavaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije na godišnjoj konferenciji za medije.
Obaveze prema Srbiji, konkretno u stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, ne ispunjavaju se više od deset godina, a Evropska unija ništa ne može da uradi po tom pitanju, primetio je Lavrov.
„Vidimo kako se nad Srbima iživljavaju, ako se govori o kosovskom problemu. Uz posredovanje Evropske unije 2013. godine postignut je dogovor Prištine i Beograda o stvaranju Zajednice srpskih opština... Prošlo je više od deset godina, ništa se nije promenilo. Naišlo se na ćorsokak u primeni ovog sporazuma koji je Evropska unija predstavila kao svoje najveće diplomatsko dostignuće, dugo se odugovlači, a EU ne može ništa da učini“, primetio je ruski ministar.
Lavrov je istakao da je albanski faktor na Balkanu je veoma ozbiljan, problem može da eskalira.
„Evropsku uniju treba da je stid, jer su toliko zvonili na sva zvona 2013. godine, da je, eto, ceo kosovski problem rešen. Nije ni blizu. I sada baš kao i kad je reč o bilo kom drugom pitanju, kada treba da se ispuni dogovoreno, oni povlače ručnu u korist one strane koja im je bliže u konkretnom slučaju. A bliži su im, naravno, kosovski Albanci, jer su im se oni zakleli na vernost, žele da uđu u NATO i prate instrukcije EU, ako samo ne eksplodira albanski problem na Balkanu“, objasnio je ruski ministar.
Osim toga, šef ruske diplomatije naglasio je da EU sada menja postojeće sporazume u korist Prištine tako da „Srbi na severu Kosova nemaju nikakva prava, tako da ta prava apsolutno budu apsolutno veštačka, a stvarna vlast treba da ostane Albancima“.
Ministar je dodao da Evropska unija „treba da se stidi“ zbog nerešenog kosovskog problema, uprkos sporazumima iz 2013. godine.
Odgovarajući na poziv srpskog novinara da Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken daju zajednički intervju za srpski list „Politika“, Lavrov je primetio da u tome ne vidi mnogo smisla.
„Što se tiče intervjua... Ne vidim mnogo smisla, da budem iskren. Neće biti zanimljiv. Sastojiće se od floskula, poznavajući Tonijeve govore“, ocenio je Lavrov.
Lavrov je dodao da „ozbiljan razgovor ne bi trebalo da se vodi u javnosti“.
„Oni apsolutno nisu spremni za to. Nisu spremni u svakom smislu – ni političkom, ni suštinskom“, zaključio je ministar.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
RUSIJA
Zapad shvatio - iluzija je da se Rusija može pobediti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala