- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Na Zapadu se sve više govori o direktnom sukobu nuklearnih sila

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Na Zapadu se sve više govori o sukobu nuklearnih sila, a sve je manje sredstava za obuzdavanje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.
„Cilj (SAD) je jasan... da pokušaju da nekako obezbede kontrolu nad našim nuklearnim arsenalom i smanje nuklearne rizike za sebe. A rizici, naravno, nastaju kao rezultat vojnog pritiska na našu zemlju. Sve više se govori o verovatnoći direktnog sukoba između nuklearnih sila, a sve je manje sredstava za obuzdavanje na Zapadu u tom pogledu“, istakao je Lavrov.
Lavrov je dodao i da se trenutno primećuje negativna dinamika u oblasti strateške stabilnosti i bezbednosti, što je posledica procesa koji prate prelazak iz unipolarnog u multipolarni svet.
Ruski ministar nazvao je nepristojnim ponašanje SAD, koje povremeno podsećaju na bilateralni dijalog o oružju samo da bi dobili pristup ruskim nuklearnim objektima, dok istovremeno pružaju vojnu pomoć Kijevu.
On je podsetio da je Vašington pre izvesnog vremena pokrenuo temu kontrole naoružanja „isključivo da bi se nastavile inspekcije i posete (ruskim) nuklearnim objektima“.
„Istovremeno su Ukrajincima isporučivali oružje uz pomoć kojeg su, na primer, granatirane baze naših strateških bombardera. To su ljudi koji očigledno nemaju ni elementarne pristojnosti. Da ne govorimo o sveobuhvatnom razumevanju nacionalnih interesa i (granica) onoga što je moguće u međunarodnim pregovorima“, primetio je Lavrov.
„Danas postoji izuzetno negativna dinamika u ovoj oblasti (strateške stabilnosti i bezbednosti) i ovaj trend se pogoršava“, rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, to je, pre svega, posledica intenziviranja borbi oko „onih istorijskih procesa koji prate pomake svetskog poretka sa unipolarnog modela na policentrični svetski poredak“.
On je ocenio da je ozbiljan razgovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o perspektivama za obnavljanje strateškog dijaloga danas nemoguć, nezavisno od stanja u međunarodnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti.
„Mnogo se u poslednje vreme govori o izgledima za nastavak strateškog dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama; ova tema se s vremena na vreme pojavljuje u razgovorima i kontaktima sa medijima. Ali, govoriti ozbiljno… o tim perspektivama nije moguće nezavisno od opšteg stanja u oblasti međunarodne bezbednosti i te same strateške stabilnosti“, istakao je Lavrov.
On je napomenuo da je danas dinamika u ovoj oblasti izuzetno negativna i da se pogoršava.

Zapad ne želi da sluša zabrinutosti Rusije

Prema njegovom mišljenju, Zapad ne želi da čuje zabrinutost Rusije, već naprotiv, teži eskalaciji krize u Ukrajini i stvara dodatne strateške rizike.
„Ne vidimo ni najmanji interes ni SAD ni NATO-a da pristanu na pravično rešenje aktuelnog ukrajinskog sukoba. Oni ne žele ni da čuju za naše zabrinutosti, ne žele da ozbiljno razgovaraju o uklanjanju fundamentalnih nesuglasica. Naprotiv, Zapad čini sve da eskalira ukrajinsku krizu, a to sada stvara dodatne strateške rizike“, konstatovao je ministar.
On je podsetio da su Rusija i SAD su u decembru razmenile pisane predloge o strateškoj stabilnosti.
Lavrov je podsetio na predloge Rusije o bezbednosti u Evropi, koji su formulisani i predati Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama NATO-a u decembru 2021. godine, ali su „odbijeni“.
„U decembru 2023. predali smo misli koje sam sada izneo u opštim crtama, stavili ih na papir, kao i pisane predloge koje su nam dali Amerikanci. Ove ocene za nas nemaju alternativu i polazimo od činjenice da po tom pitanju nema nikakvih nejasnoća“, dodao je Lavrov.
Olaf Šolc i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
RUSIJA
Lavrov pita Šolca i Makrona: Imate li savesti?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala