- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako se čuva i koristi sveta vodica?

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVICUčesnici plivanja za Bogojavljenski krst. "Viteško plivanje za Bogojavljenski krst" danas se održalo ispod Beogradske tvrđave na Krstovdan, a sa Blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja.
Učesnici plivanja za Bogojavljenski krst. Viteško plivanje za Bogojavljenski krst danas se održalo ispod Beogradske tvrđave na Krstovdan, a sa Blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja.  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Na Krstovdan i Bogojavljenje se u raznim delovima sveta i Rusije govori o tajni svete vodice. Ona se u crkvama može uzeti 18. i 19. januara, a kako se čuva i koristi otkriva ruski sajt „ura.ru“.

Smisao svete vode

Bogojavljenje je jedan od najvažnijih praznika u hrišćanstvu. Simbol ovog praznika je sveta vodica koja označava čišćenje, obnavljanje i ima blagotvorna dejstva.
Sveta voda se uzima 18. i 19. januara, a osveštenje vode se odvija nakon liturgije. Može se uzeti u crkvama i na osveštanim izvorima. U crkvama se voda deli nakon crkvene službe, a oko izvora se okupljaju hodočasnici.
Nije određeno koliko vode može svaki vernik da uzme, ali se preporučuje da svi ljudi budu umereni. Najčešće svaki vernik uzima po jedan litar vode.

Kako se čuva sveta voda?

Voda se ne čuva u frižideru, već u čistoj prostoriji pored ikona. Ona svoja svojstva može da zadrži jako dugo, najčešće do sledećeg Bogojavljenja.
Sveta voda se tradicionalno pije ujutro na prazan stomak. Međutim, crkva navodi i da se voda može koristiti u bilo koje vreme i podvlači da ima blagodatna svojstva.
Vernici je koriste za umivanje i pomazanje bolnih mesta na telu, a neophodno je da se paralelno izgovara molitva.
Sveta voda se ne sme sipati po mestima na kojima se ona može oskrnaviti. U slučaju da neko želi da baci deo vode ona se prosipa ispod drveta ili u reku.
Veoma je važno da se poštuje sveta voda, kao i da se pravilno upotrebljava. Vernici svetu vodu ne vide samo kao fizičku tečnost, već kao nosioca duhovne čistoće.
Sveštenik osvećuje ledenu rupu u Vladivostoku. - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
DRUŠTVO
Narodna verovanja na Bogojavljenje: Zašto se ne sme čistiti i plakati?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala