Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Za interese Srbije važno da prisustvuje Pokretu nesvrstanih

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji prisustvuje 19. Samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi, rekao je da je za interese Srbije važno da bude prisutna, jer i dalje veliki broj zemalja članica nije priznao takozvano Kosovo.
Dačić je novinare u Kampali podsetio da Srbija nije članica Pokreta nesvrstanih već da ima status posmatrača.
„To su nama uglavnom prijateljske zemlje, ima više od 100 zemalja koje su članice i zato je veoma korisno za nas da budemo prisutni i da učestvujemo u njihovim aktivnostima“, rekao je Dačić.
Navodeći da bi mnogi danas sa potcenjivanjem govorili o Pokretu nesvrstanih, Dačić podseća da je to najveća grupa država posle Ujedinjenih nacija i da to dovoljno govori o njenom značaju.
„Možda nisu u ekonomskom smislu vodeće zemlje kao što su neke zapadne zemlje, ali u tom smislu obezbeđivanja političke većine u generalnoj skupštini UN, to i dalje ključna organizacija“, napomenuo je Dačić.
On je podsetio da je Azerbejdžan sada preneo predsedavanje Ugandi, podsetivši da je predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete predsednika Ugande Joverija Musevenija Beogradu rekao da će Srbija biti prisutna na samitu.
Dačić će u petak u ime predsednika Vučića prisustvovati i samitu šefova država i vlada gde se očekuje značajan broj delegacija, a pored toga šef srpske diplomatije će imati i bilateralne susrete.
„Očekujem da ću preneti poruku predsedniku Museveniju predsednika Vučića“, rekao je Dačić.
Dačić je napomenuo da Srbija i logistički pomaže i organizaciji događaja u Kampali.
Glavna tema Pokreta nesvrstanih na ovogodišnjem samitu jeste situacija u Pojasu Gaze, odnosno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija koji ne može da donese nijednu oduku zbog veta Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Dačić i ocenio da će se o tome govoriti i u nastavku samita.
Na pitanje Tanjuga da li je bilo reči o reformi Ujedinjenih nacija, Dačić kaže da tema reforme načina odlučivanja u UN - ko čini Savet bezbednosti, koje zemlje su stalne članice, koje zemlje mogu da ulože veto - nije nova i da traje više desetina godina.
„To će biti deo aktivnosti i na samitu, a da li će biti konkretnih efekata sumnjam, zbog realnog stanja, jer velike sile ne žele da ispuste tu mogućnost koju sada imaju“, rekao je Dačić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala