- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski ekonomista: Amerika može destabilizovati i Srbiju

© Sputnik / Valerij Šustov / Uđi u bazu fotografijaSofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Evropa je najveći gubitnik od sukoba u Ukrajini, smatra bugarski ekonomista Kuzman Ilijev i dodaje da su evropske kompanije na gubitku kako zbog toga što su odustale od ruskih energenata, tako i zbog blokade plovidbe u Sueckom kanalu, prenosi portal „Pogled“.

„Evropa je dobro tržište za američki tečni prirodni gas, ali je on skuplji. Evropa strada jer je izgubila konkurentnost zbog visokih cena energetskih resursa, a Evropa je pogođena i ratom na Bliskom istoku“, rekao je on.

Istakao je da sukobi SAD i Velike Britanije sa Hutima pogađaju upravo Evropljane, kao i da SAD ne zavise mnogo od Sueckog kanala i od Adenskog zaliva.
„Bugarska je zajedno sa Evropom krenula u sukob sa Rusijom. To je jedna od najmoćnijih armija, najmoćnija na svetu. I sa Kinom, najmoćnijim ekonomskim carstvom koje je zaobišlo SAD. Evropski i bugarski lideri, koji ste primer poslušnosti, da li vam je sve dobro sa glavom? Šta očekujete od svih svojih postupaka?“, pita se bugarski ekonomista.
Ekonomista je komentarisao i situaciju sa Ukrajinom. Prema njegovim rečima, SAD odlično znaju šta čeka Ukrajinu dok u njihovim medijima pišu o nasilnoj mobilizaciji.
„Što se tiče Ukrajine, ne sumnjam da Amerikanci odlično znaju šta će biti sa Ukrajinom. Oni su sve shvatili. ‘Njujork tajms’ je počeo da piše članke o mladim Ukrajincima koje odvode iz kafića i teraju ih u smrt u rovovima. Već su promenili i narativ. Kada ga američki mediji menjaju onda se i završava rat. Kao što se završio u Vijetnamu, Avganistanu i bilo gde drugde“, naveo je on.

Bugarski ekonomista smatra da će sada SAD tražiti „novi uznemirujući faktor“ i jedan od njih će biti Srbija s obzirom na to da je demokratama potrebna pobeda na izborima.

„Oni odlično znaju da je sada potreban nov uznemirujući faktor. Takav nov faktor je pre svega Iran i to izaziva ozbiljnu zabrinutost, jer je reč o geopolitičkom balansu na Bliskom istoku. Drugi faktor, nešto ‘lakši’ komad je Srbija. Demokrate i administracija Bajdena smatraju da je potrebno da on bude predsednik ratnog vremena kako bi pobedio na izborima“, zaključio je bugarski ekonomista.

Pogledajte i:
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
REGION
Bugarski političar: Amerika napušta svoje partnere, ista sudbina će snaći i Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala