- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Odugovlačenje sa izdvajanjem pomoći Ukrajini ─ pretnja za slobodni svet

© AFP 2023 / SAUL LOEBBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je lidere američkog Kongresa prilikom sastanka da je odugovlačenje sa dodeljivanjem pomoći Ukrajini pretnja po bezbednost Amerike, NATO i „slobodnog sveta“, saopštila je Bela kuća.
„Predsednik je na sastanku istakao da je važno da Kongres obezbedi Ukrajini neophodne resurse, uključujući PVO sredstva i artiljeriju za zaštitu od brutalne invazije Rusije. Predsednik je razgovarao o strateškim posledicama bezbednosti po Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države i svet“, navodi se u saopštenju.
Takođe se dodaje da je Bajden pozvao Kongres da hitno izdvoji dodatnu finansijsku pomoć Kijevu i pošalje jak signal o odlučnim namerama SAD.
Bajden se sastao sa rukovodiocima republikanskih i demokratskih frakcija, šefovima stručnih odbora Predstavničkog doma i Senata u pokušaju da ih podstakne na usvajanje zahteva za dodatnu 61 milijardu dolara pomoći Kijevu.
Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson u intervjuu za Si-En-En odbio je da obeća da će kongresmeni na kraju odblokirati pomoć Ukrajini i izjavio da je status kvo koji je nastao po ovom pitanju neprihvatljiv.
„Shvatam važnost finansiranja Ukrajine, razumem pretnju koju ruski predsednik Vladimir Putin predstavlja po svetski poredak i šta može da uradi ako ne bude zaustavljen. Ali, mi smo obavezni da vodimo računa o dolarima poreskih obveznika. Smatram da je status kvo neprihvatljiv. Prema mom mišljenju, veliki i sve veći broj Amerikanaca shvata da ovakva pitanja zahetvaju ozbiljnost“, istakao je on.
Džonson je naglasio da je Bajdenu na sastanku rekao da se ne mogu trošiti milijarde dolara bez jasne strategije i jasnog konačnog cilja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala