- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Huti - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD proglasile Hute terorističkom organizacijom, napadnut još jedan brod u Adenskom zalivu

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa - 103 dan. Katar najavio slanje lekova za taoce koje Hamas drži u Gazi, koji bi preko Egipta trebalo da uđu u palestinsku enklavu. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ocenio da bi rat mogao da traje do sledeće godine. Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu jedna od glavnih tema situacija na Bliskom istoku,
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:38 17.01.2024
Huti preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod
Jemenski pokret Huti preuzeo je večeras odgovornost za napad na američki teretni brod „Genko Pikardi“, koji je rezultovao, kako tvrde, „direktnim pogotkom“, naveo je portparol militantne grupe Jahja Sarea.
„U znak otpora zbog represije nad Palestincima i u znak podrške čvrstini naše braće u Pojasu Gaze, ali i u sklopu odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju, pomorske snage Jemenskih oružanih snaga izvele su operaciju protiv američkog broda u Adenskom zalivu, ispalivši određen broj raketa, a jedan pogodak je bio precizan i direktan“, navodi se u saopštenju, prenela je jemenska novinska agencija Saba.
Huti su dodali da neće oklevati da ciljaju sve mete koje su pretnja arapskom svetu i Crvenom moru sa „legitinim pravom da brane Jemen i nastave podršku nad ugnjetavanim Palestincima“.
„Jemenske oružane snage potvrđuju da neizbežno dolazi odgovor na američke i britanske napade, svaki novi napad neće ostati bez odgovora i kazne“, istakli su Huti.
Oni su rekli da „napadi na izraelske brodove ili teretnjake koji idu ka lukama okupirane Palestine neće prestati dok ne prestane agresija i prestane opsada Palestinaca u Pojasu Gaze“.
22:02 17.01.2024
22:01 17.01.2024
21:53 17.01.2024
Jemen poziva Arape na ujedinjeni stav protiv iranske „politike destabilizacije“
Jemenski ministar inostranih poslova i iseljenika Ahmed bin Mubarak pozvao je danas arapske zemlje da zajednički i odlučno deluju protiv iranske politike destabilizacije regiona.
„Jemen je izložen očiglednoj iranskoj intervenciji u unutrašnjim stvarima i odbacuje sve lažne tvrdnje koje Iran iznosi s ciljem da opravda vojno i političko mešanje u unutrašnje stvari Iraka i drugih zemalja regiona“, istakao je ministar na vanrednom ministarskom sastanku Saveta Lige arapskih država, kojom je predsedavao putem video-veze.
Tema sastanka bilo je iransko kršenje suvereniteta Iraka, navodi jemenska agencija Saba.
Bin Mubarak je istakao da Jemen osuđuje iranski napad balističkim projektilima na grad Irbil u provinciji Irački Kurdistan, autonomnom kurdskom regionu na severu Iraka, preneo je Tanjug.
20:40 17.01.2024
Britanska vojska potvrdila: Huti ponovo napali teretni brod kod Adenskog zaliva
Teretni brod napadnut je večeras kod Adenskog zaliva, najverovatnije iz drona koji je nosio bombu, a lansirali su ga jemenski Huti, tvrdi britanska vojska.
Napad se desio na oko 110 kilometara jugoistočno od Adena, gde je dron udario u brod, navela je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), deo britanske ratne mornarice koja nadgleda plovne puteve na Bliskom istoku, preneo je AP.
Kapetan broda javio je da je izbio požar na plovilu, koji je ubrzo ugašen, a vlasti istražuju okolnosti pod kojima je došlo do incidenta.
Britanska vojska nije odmah identifikovala brod, niti je rekla koga sumnjiči za napad, a nijedna grupa nije preuzela odgovornost.
19:47 17.01.2024
Napadnut brod u Adenskom zalivu
Dron nepoznatog porekla napao je brod u Adesnkom zalivu, udaljen 60 nautičkih milja jugoistočno od jemenskog grada Adena, javio je britanski koordinacioni centar. Na brodu je izbio požar.
Centar je savetovao brodovima da budu oprezni kada plove ovim područjem. Nije navedeno u čijem je vlasništvu napadnuto plovilo.
19:34 17.01.2024
Iranski ministar spoljnih poslova: Napadi na Izrael će se zaustaviti ako prestane rat u Gazi
Iranski ministar spoljnih poslova Amir Abdolahijan izjavio je danas da će napadi „osovine otpora“ na Izrael i njegove interese prestati ako se rat u Gazi završi.
On je upozorio da bi sukob mogao da pojača tenzije širom Bliskog istoka.
„Okončanje genocida u Gazi dovešće do kraja vojnih akcija i kriza u regionu. Bezbednost Crvenog mora je vezana za razvoj događaja u Gazi i svi će patiti ako zločini Izraela u Gazi ne prestanu... Svi frontovi otpora će ostati aktivni“, rekao je Amirabdolahijan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Rojters.
Amirabdolahijan je takođe rekao da je Teheran podelio obaveštajne podatke sa Irakom o aktivnostima izraelske obaveštajne agencije Mosad u poluautonomnom kurdskom regionu Iraka, preneo je Tanjug.
18:16 17.01.2024
SAD: Huti proglašeni za terorističku organizaciju
Stejt department je danas saopštio da su jemenski Huti proglašeni terorističkom grupom, a da odluka stupa na snagu za 30 dana.
U saošpštenju se navodi da su od novembra Huti pokrenuli veliki broj napada na međunarodne teretne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kao i na vojsku raspoređenu u toj oblasti, koja je poslata da čuva bezbednost i sigurnost komercijalnog brodarstva.
„Ovi napadi na međunarodne brodove su ugrozilipomorce, poremetili slobodan protok robe, i prekršili međunarodna pravila o slobodnoj plovidbi“, ističe se.
Dodaje se da će, ukoliko Huti obustave napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD preispitati odluku.
Američko ministarstvo spoljnih poslova naglašava da Huti moraju da odgovaraju za svoje akcije, ali ne na račun jemenskih civila.
17:13 17.01.2024
Ubijen pripadnik iranske revolucionarne garde na jugoistoku Irana
Pripadnik iranske Revolucionarne garde ubijen je danas iz vatrenog oružja u jugoistočnoj iranskoj provinciji Sistan-Beludžistan, javila je iranska novinska agencija IRNA.
„Pokušaji da se identifikuju i gone počinioci su u toku“, dodaje IRNA.
15:54 17.01.2024
Iran kaže da je delio obaveštajne podatke o Mosadu sa Irakom
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran sa Irakom podelio obaveštajne podatke o, kako kaže, aktivnostima izraelske obaveštajne agencije Mosad u iračkom poluatonomnom kurdskom regionu.
Iran je ranije saopštio da su njegove Revolucionarne snage balističkim projektilima u Erbilu 16. januara uništile glavni špijunski centar izraelske obaveštajne službe Mosad u iračkom Kurdistanu.
Međutim, Irak je negirao da postoji bilo kakav špijunski centar u toj zemlji, navodi Rojters.
15:52 17.01.2024
Irak traži hitan sastanak Saveta Lige arapskih država zbog napada na Kurdistan
Irak je danas pozvao na održavanje hitnog sastanka Saveta Lige arapskih država (LAS), nakon raketnog napada iranske Revolucionarne garde (IRGC) na administrativni centar iračkog Kurdistana, autonomne regije Kurda na severu Iraka.
Iračko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da LAS danas održi hitan sastanak i osudi iransko bombardovanje grada Erbila u utorak, koje je, kako se navodi u saopštenju, izazvalo brojne žrtve i štetu javne i privatne svojine, preneo je TV kanal Alsumarija.
Ministarstvo je navelo da će učesnici sastanka održati konsultacije kako bi koordinisano delovali i osudili ovaj napad, prenosi Rojters.
U ranim jutarnjim časovima 16. januara, IRGC je balističkim projektilima napala nekoliko ciljeva u Erbilu.
U saopštenju ovih elitnih jedinica iranskih oružanih snaga navodi se da je napad bio usmeren na nekoliko terorističkih lokacija u Erbilu kao odgovor na nedavne terorističke napade unutar Irana. Takođe je navedeno da je u napadu uništen glavni špijunski centar izraelske obaveštajne službe Mosad u iračkom Kurdistanu.
12:58 17.01.2024
Pakistan opozvao svog ambasadora iz Irana, iranskom ambasadoru zabranio povratak
Pakistan je opozvao svog ambasadora iz Irana, a iranskom ambasadoru koji je trenutno u svojoj zemlji, neće biti dozvoljeno da se vrati u Islamabad, saopštio je portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova.
Do ovakve odluke pakistanske vlade došlo je nakon što je prethodno Iran izveo raketni napad na Pakistan, usmeren na sunitsku grupu na jugu te zemlje, prenose mediji. Pakistan je saopštio da je Iran narušio vazdušni prostor te zemlje i ubio dvoje dece, nekoliko sati nakon što su iranski državni mediji objavili da su na meti raketnog napada bile dve baze militantne grupe Džaiš al Adl u Pakistanu.
Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja, ali da istovremeno koristi svoje "legitimno i zakonsko pravo da odvrati pretnje nacionalnoj bezbednosti".
12:35 17.01.2024
Blinken u Davosu: Situacija u Gazi "slama srce"
Državni sekretar SAD Entoni Blinken danas je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu opisao konflikt u Gazi kao "srceparujući" i dodao da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna". Blinken je rekao da mu patnja muškaraca, žena i dece u Gazi "slama srce" i insistirao na tome da SAD izvrše pritisak na Izrael u vezi s odgovornostima koje ta zemlja ima, piše Gardijan.
Najveći otrov sa kojim se suočavamo širom sveta je dehumanizacija, istakao je šef američke diplomatije, odnosno "nemogućnost da se vidi ljudskost u drugom".
09:30 17.01.2024
Japanska transportna kompanija „Nipon Jusen“ saopštila je da obustavlja plovidbu Crvenim morem, objavila je agencija „Džiđi“.
Saobraćaj je privremeno obustavljen zbog napete situacije u regionu. Agencija je takođe saopštila da se nakon početka bombardovanja, kao i u vezi sa zahtevom koalicije SAD i Velike Britanije, brodovi neće približavati ovom regionu.
Nakon toga, TV „NHK“ objavila da su najveće japanske transportne kompanije potpuno obustavile saobraćaj preko Crvenog mora, a među njima su pomenuta „Nipon Jusen“, kao i „Mitsui O.S.K. Lajns“ (MOL) i „Kavasaki Kisen“.
Do sada su one samo ograničavale plovidbu brodova, povezanih sa Izraelom, a od sada će biti obustavljen saobraćaj i svih ostalih brodova. Kao alternativna ruta biće korišćen put preko Rta Dobre nade na jugu Afrike, što će dovesti do povećanja rokova isporuke i porasta troškova prevoza.
09:01 17.01.2024
Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahjan sastao se sa pakistanskim premijerom Anvarom ul-Hakom Kakarom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, saopštilo je iransko Ministarstva spoljnih poslova.
Saopštenje je usledilo u trenutku kada su objavljene informacije o udaru Irana na teritoriji Pakistana. Nije navedeno da li su zvaničnici razgovarali o tome.
Iranski ministar i pakistanski premijer su se složili da je potrebno pratiti tok realizacije sporazuma dve zemlje u oblasti borbe protiv terorizma
07:40 17.01.2024
Nije prošao predlog za zamrzavanje vojne pomoći Izraelu
Američki Senat nije usvojio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu, osim ukoliko Stejt department u roku od 30 dana ne dostavi izveštaj o tome da li je Izrael kršio ljudska prava u svojoj kampanji protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Rezoluciju je podneo Berni Sanders, senator države Vermont, ali su protiv nje glasala 72 senatora, naspram 11 koji su podržali taj predlog.
"Moramo obezbediti da se američka pomoć koristi u skladu sa ljudskim pravima i našim sopstvenim zakonima", istakao je senator Sanders, izražavajući žaljenje zbog neuspeha Senata da razmotri mere koje utiču na situaciju palestinskih civila u Gazi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala