- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zašto je Putin poslao vrlo ozbiljno upozorenje – Ukrajina na ivici totalne katastrofe

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Upozorenja da je Ukrajina na korak da izgubi državnost su potpuno opravdana, jer je režim Vladimira Zelenskog zemlju doveo na ivicu katastrofe, ocena je ruskih eksperata.
Predsednik Ukrajine postao je „potrošni materijal“ i marioneta Zapada. S obzirom da ne vodi nezavisnu politiku i ne obazire se na nacionalne interese Vladimir Zelenski je doveo zemlju u stanje haosa, vojnih neuspeha, ogromnih gubitaka i opustošene ekonomije.
Kijevski režim svojom politikom zemlju lišava državnosti, iako je imao sve šanse sačuva i svoju nezavisnost, i svoj teritorijalni suverenitet i integritet. Zelenski je tokom svoje predizborne kampanje obećavao svojim građanima bolji život i prekid rata na istoku zemlje, a umesto toga uništio je zemlju, a stotine hiljade ukrajinskih vojnika poslao u smrt.

Putinovo upozorenje

U tom konktekstu, ruski ekspert Konstantin Sivkov ocenjuje da su opravdana upozorenja predsednika Rusije Vladimira Putina da državnost te zemlje može vrlo brzo biti dovedena u pitanje zbog pogubnih akcija Oružanih snaga Ukrajine.
„Upozorenja su potpuno opravdana, jer Ukrajina pokazuje svoju nesposobnost da postoji kao suverena država, nezavisna bez strane finansijske pomoći. Ona nije sposobna za to. Dakle, izjava našeg predsednika je sasvim adekvatna. Osim toga, Oružane snage Ukrajine trpe ogromne gubitke“, kaže Sivkov.
Samo tokom prošle godine gubici ukrajinskih Oružanih snaga premašili su 215 hiljada ljudi i 28 hiljada komada oružja.
„Režim Zelenskog doveo je zemlju do nacionalne katastrofe. Naravno, pod ovim uslovima ona može prestati da postoji. Kao što je Hitlerov režim svojevremeno doveo Nemačku do nacionalne katastrofe, isto tako je i režim Zelenskog doveo zemlju do nacionalne katastrofe“, naglasio je Sivkov.
Nacionalizam u Ukrajini podgrevan je odavno iz pravca Zapada, a u toj zemlji su bivše naciste, koji su sarađivali sa Hitlerom, poput Stepana Bandere i njemu sličnih, pretvorili u nacionalne heroje. Ojačao je neonacizam i radikalizam, a od državnog prevrata na Majdanu, 2014. godine, izvršenog po nalogu Zapada, situacija se drastično izmenila. Kijev je počeo da proganja, teroriše i ubija Ruse i one koji su se zalagali za razvoj odnosa s Rusijom, a NATO je ignorisao sopstveno obećanje da se neće širiti na Istok i došao je na ruske granice.
© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoUkrajinska kontraofanziva je propala, a ako se ovako nastavi uskoro će državnost te zemlje biti dovedena u pitanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Ukrajinska kontraofanziva je propala, a ako se ovako nastavi uskoro će državnost te zemlje biti dovedena u pitanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Putin je uoči specijalne vojne operacije tražio za Rusiju i čitavu Evropu bezbednosne garancije, ali ih nije dobio. NATO je nastavio da se širi na Istok, dok je Ukrajina zvanično iskazala svoje težnje da uđe u NATO savez, čime bi Rusija bila dirketno ugrožena sa teritorije Ukrajine. Pošto je dobio negativan odgovor od Zapada, Rusija je bila primorana da preduzme mere koje su potrebne da bi ona osigurala svoju bezbednost, a takođe i da zaštiti rusko i ruskogovoreće stanovništvo u Donbasu, koje je skoro osam godina bilo izloženo svakodnevnim artiljerijskim napadima.

Zašto Kijev ne želi pregovore sa Rusijom

Sada, skoro dve godine od početka ruske specijalne operacije, stvari su se drastično promenile. O tome je početkom ove nedelje govorio i ruski predsednik. Ističući da je ukrajinska kontraofanziva sada „potpuno propala“, a da su ruske Oružane snage u potpunosti preuzele inicijativu, Putin je upozorio da bi državnost Ukrajine mogla da pretrpi „nepopravljiv udarac“ ako se sukob nastavi po dosadašnjim obrascima i poručio je da Rusija nikada neće da odustane od dostignuća koje je ostvarila.
Prema njegovim rečima, takozvane „mirovne formule“ o kojima govore na Zapadu i u Ukrajini nastavak su realizacije ukaza predsednika Ukrajine o zabrani pregovora sa Rusijom, dok je pregovarački proces pokušaj da se Rusija podstakne da odustane od onoga što je osvojila u poslednjih godinu i po dana, od početka ruske specijalne operacije.
Putinove izjave usledile su nakon što je u Davosu ponovo promovisana „formula za mir“ Vladimira Zelenskog i nakon što je Švajcarska pristala da bude domaćin globalnog samita o Ukrajini na zahtev ukrajinskog predsednika.
Zelenski je prvi put objavio svoju mirovnu formulu na samitu grupe G20 u novembru, a njegov plan, između ostalog, predviđa obnovu teritorijalne celovitosti Ukrajine i povlačenje ruske vojske, odnosno kapitulaciju Rusije, što je za Moskvu neprihvatljivo.
Istovremeno, Zelenski odbija pregovore sa Rusijom, a čak je izdao i dekret kojim se proglašavaju „nemogući“ bilo kakvi razgovori između Kijeva i Moskve dok je Putin na vlasti.
Eksperti ocenjuju da se ukrajinske vlasti protive pregovorima zbog činjenice da zamrzavanje ili prekid sukoba lično Zelenskom preti katastrofom.
„Prestanak sukoba za Zelenskog bi značio njegovu sopstvenu smrt - i političku, pa čak i fizičku. Zato će se boriti protiv toga i to ne samo on, već i ceo njegov tim, što i jeste dovelo do ove katastrofe“, ocenjuje Sivkov.
Režim Zelenskog će, dakle, postojati sve dok traje sukob i stiže zapadna vojna pomoć. Uostalom, ovaj sukob ukrajinskim vlastima ide u prilog, jer ga koriste za lično bogaćenje, dok narod strada.
S druge strane, Moskva je više puta isticala da vojna pomoć zapadnih zemalja ne sluti na dobro Ukrajini i samo produžava i rasplamsava sukob.

Uslovi za okončanje sukoba

Putin je, govoreći na forumu „Mala domovina – snaga Rusije“ u Moskvi, takođe podsetio da je šef ukrajinskog pregovaračkog tima, koji je učestvovao u mirovnim pregovorima sa Rusijom u prvim mesecima sukoba, nedavno priznao da je Kijev u jednom trenutku bio spreman da postigne sporazum sa Moskvom, ali nakon posete tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona, Kijev je odustao od toga.
Dakle, da Kijev nije poslušao Džonsona, koji ih je ubedio da ništa ne potpisuju sa Rusijom i da nastave borbu, sukob bi bio završen još u proleće 2022. godine. Ova epizoda je još jedan dokaz da kijevski režim nije nezavisan.
Na pitanje kada bi eventualno moglo da dođe do okončanja sukoba, Sivkov kaže će to biti onda kada ruske snage izvrše zadatke postavljene pre početka specijalne vojne operacije.
„To je, rekao bih, uslov za okončanje konflikta, a to podrazumeva denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, kao i njen neutralni status“, naglasio je ekspert.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
RUSIJA
Moskva: Ukrajina bez šanse da iz sukoba izađe putem pregovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala