Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Severnoj Mitrovici i Leposaviću počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZgrada opštine Leposavić
Zgrada opštine Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Ogroman broj Srba u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici okupio se od jutros kako bi potpisali peticiju za smenu nelegitimnih gradonačelnika, koje je prošle godine premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti postavio na čelo opština iako su na izborima osvojili manje od četiri odsto glasova.
Kolone Srba formirale su se ispred mesta gde se potpisuje peticija, javlja dopisnik Tanjuga.
Na fotografijama sa terena vide se građani koji uprkos lošem vremenu čekaju da popune formular za smenu lažnih „gradonačelnika“.
Prema rečima Sanje Krtinić iz inicijative građana, očekuje se da kota od potrebnih 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača bude dostignuta najkasnije sutra.
„Treba da sakupimo 3.640 potpisa i moja slobodna procena je da ako to ne uradimo danas, da ćemo to sigurno uraditi sutra“, istakla je Krtinić.
Dodala je da građani Kosovske Mitrovice godinu dana čekaju da smene nelegitimno izabranog gradonačelnika.
„Mi u ovom gradu već godinu dana čekamo smenu gradonačelnika koji je izabran potpuno nelegitimno i ne predstavlja interese našeg naroda i ostalih zajednica koji žive ovde u Kosovskoj Mitrovici“, rekla je Krtinić, prenosi Tanjug.
Zbog hladnog vremena u Leposaviću je postavljen šator na mestu gde građani popunjavaju obrasce, prenosi Kosovo onlajn.
Mesto na kom se prikupljaju potpisi obišli su nakratko i pripadnici Kfora.
Član inicijativne grupe iz te opštine Veselin Radović u utorak uveče izjavio je za Tanjug da je u ponedeljak dobijeno ovlašćenje da se za prikupljanje potpisa koristi prostor ispred zgrade Opštine Leposavić.
„Sutra od 9 sati počećemo prikupljanje potpisa za smenu nelegalnih i nelegitimnih vlasti koje se nalaze u opštini Leposavić. Krajnje je vreme da se zaustave akcije koje sprovode protiv srpskog naroda“, rekao je Radović za Tanjug u utorak.
On je poručio da očekuje veliki odziv građana.
Prema podacima CIK-a, ukupan broj građana sa pravom glasa u opštini Leposavić je 13.441, a od tog broja potrebnih 20 odsto građana koji treba da potpišu peticiju je 2.689.
Na izborima prošle godine koje su Srbi bojkotovali za gradonačelnika Leposavića izabran je Ljuljzim Hetemi.
U Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku inicijatori peticije imaju rok do 22. januara da prikupe potrebne potpise, a u Zvečanu još pet dana.
U administrativnom uputstvu donetom prošle godine, 20 odsto upisanih birača mora da potpiše peticiju.
Ako potpis peticije potvrdi najmanje 20 odsto upisanih birača, u procesu glasanja najmanje 50 odsto mora da glasa za smenu gradonačelnika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala