- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Osuđujemo odluku SAD da pošalju „džaveline“ tzv. Kosovu

CC0 / Public domain / Američki vojnici pucaju iz prenosnog protivtenkovskog raketnog sistema FGM-148 "Džavelin"
Američki vojnici pucaju iz prenosnog protivtenkovskog raketnog sistema FGM-148 Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Moskva osuđuje planove Vašingtona da pošalje tzv. Kosovu protivtenkovske sisteme „džavelin“, jer to podriva pregovarački proces, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je na brifingu istakla da Rusija odlučno osuđuje sve pokušaje da se naoružaju nelegitimne paravojne strukture Prištine.

„Neodgovornost koju pokazuju Vašington i njegovi saveznici, nepoštovanje normi međunarodnog prava, odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, podrivaju pregovarački proces o pitanju Kosova i povećavaju rizik od destabilizacije kako u samoj pokrajini tako i u samom balkanskom regionu“, poručila je diplomata.

Prethodno, američki Stejt department odobrio je moguću prodaju tzv. Kosovu raketa „džavelin“ u vrednosti od 75 miliona dolara, saopštila je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti Pentagona, koja je odgovorna za isporuke vojne tehnike i oružja u inostranstvu na osnovu međuvladinih sporazuma.
Podsetimo, ranije je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hil obavestio na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „džavelin“. Predsednik Srbije je rekao da je to veliko razočaranje za našu zemlju.
Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci potvrdio je da su započete procedure za kupovinu protivtenkovskih raketa "džavelin" za tzv. Kosovo od SAD i istakao da je odluka o toj nabavci deo plana tranzicije KBS u vojsku.
Pogledajte i:
Raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
(NE)KOREKTNO „Džavelin“ – džaba im! Hil konačno priznao: Kosovo nije država, pita se Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala