- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pobuna domorodaca: Najveće svetsko nalazište litijuma obustavlja proizvodnju

© AP Photo / Rodrigo AbdProces obrade litijuma u bazenu slane vode u rudniku kompanije SQM u pustinji Atakama u Čileu,
Proces obrade litijuma u bazenu slane vode u rudniku kompanije SQM u pustinji Atakama u Čileu, - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Čileanski rudarski gigant „SQM“ saopštio je danas da je obustavio proizvodnju u najvećem nalazištu litijuma na svetu u oblasti Atakama zbog protesta domorodačke zajednice.
Demonstranti su blokirali šest različitih mesta na javnim putevima u južnom delu slane ravnice Atakama i sprečili kretanje radnika i transport rudarske opreme, zahtevajući da budu uključeni u pregovore između kompanije „SQM“ i vlade Čilea, prenosi portal oilprice.
„Nalazimo se u najsuvljoj pustinji sveta. Ako damo ono malo vode i vegetacije za litijumske baterije, ostaćemo bez ičega“, izjavio je za Rojters građevinski inženjer i šef jedinice za zaštitu životne sredine u Savetu starosedelaca Atakama, Fransisko Mondaka.
Čile je zemlja sa najvećim svetskim rezervama litijuma od kojih se 90 odsto nalazi u pustinji Atakama.
Predsednik Čilea Gabrijel Borić je ranije najavio nacionalizaciju sektora za vađenje litijuma pod kontrolom nove državne kompanije i rudarenje uz maksimalnu moguću zaštitu životne sredine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala