- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Jačanje snaga NATO-a na granicama Rusije neće ostati bez reakcije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički bataljon u Poljskoj
Američki bataljon u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Jačanje vojnog potencijala NATO-a u blizini granica Rusije i Belorusije vodi destabilizaciji i neće ostati bez odgovarajuće reakcije Moskve, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Pojačana aktivnost vojnih potencijala NATO-a i njegovih zemalja-članica u blizini granica Savezne države Rusije i Belorusije predstavlja provokaciju i dovodi do potpune degradacije evropske bezbednosne arhitekture, a takvi koraci, naravno, neće ostati bez odgovarajuće reakcije ruske strane“, istakla je diplomata.
Komentarišući izjave poljskog rukovodstva o njihovoj spremnosti da rasporede dodatne nemačke vojne jedinice na teritoriji zemlje, Zaharova je rekla da to predstavlja „još jedan antiruski element globalne rusofobične politike zemalja NATO-a i ove zemlje konkretno“.
Ona je podsetila da je u Poljskoj već stacionirano oko 10 hiljada američkih vojnika, a postoji i multinacionalna taktička grupa NATO-a u čijem sastavu su američki, britanski, rumunski i hrvatski vojnici.
„Očigledno je da pozive na raspoređivanje dodatnih stranih trupa na poljskoj teritoriji, koji nisu neophodni ako su ove zemlje orijentisane na mir, treba posmatrati samo kao težnju da se još malo poveća nivo napetosti u Evropi, da se produži situacija globalnog kraha panevropske bezbednosti“, zaključila je Zaharova.
Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna u utorak je izjavio da Varšava pozdravlja raspoređivanja nemačkih trupa na svojoj teritoriji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala