- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska komisija utvrđuje pregovarački okvir o članstvu Ukrajine u EU

© AP Photo / Gian EhrenzellerŠefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Evropska komisija će u februaru predstaviti predloge za reformu EU radi njenog efikasnog funkcionisanja nakon proširenja, saopštila je šefica EK Ursula fon der Lajen, govoreći na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.
„Komisija će sledećeg meseca izneti svoje ideje (o reformi EU) u izveštaju Evropskom parlamentu i Savetu uoči debate lidera koju organizuje belgijsko predsedništvo“, rekla je ona.
Ona je podsetila da je Evropska unija krajem prošle godine odlučila da započne pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, a Gruziji je dodeljen status kandidata. Osim toga, EU pregovara o pristupanju država Zapadnog Balkana.
Fon der Lajenova je istakla i da je EK počela pripremu za pregovore o stupanju Ukrajine u Evropsku uniju, zbog čega će se proveravati usklađenost zakonodavstva te zemlje sa evropskim.
„U pripremama za pristupne pregovore počinjemo proces skrininga i formulišemo strukturu za pregovore“, precizirala je ona.
Ranije su u Evropskoj uniji izrazili sumnju u mogućnost funkcionisanja saveza u proširenom sastavu po važećim pravilima. Konkretno, razgovaralo se o mogućem ukidanju principa jednoglasnog odlučivanja o ključnim pitanjima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala