- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ekspert: Napadi Irana na Pakistan - poruka Americi i Velikoj Britaniji

© AP Photo / Ronald ZakIranska zastava
Iranska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Napadi Korpusa čuvara islamske revolucije (KSIR, elitne jedinice Oružanih snaga Irana) na bazu terorističke grupe „Džejš el Adl“ u Pakistanu su bili poruka Londonu i Vašingtonu, oni ne narušavaju veze Irana i Pakistana i neće dovesti do povećanja nuklearne pretnje, izjavio je Sputnjiku iranski analitičar za međunarodna pitanja Ruhola Modaber.

„Dve operacije Teherana povezane sa likvidacijom jedne baze terorističke grupe ‘Džejš el Adl' u rejonu Kuhe Sabz (pakistanskog Beludžistana) su direktna poruka Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama koja govori da će se Iran pojaviti tamo gde se pojave pretnje kako bi zaštitio svoje interese, čak i ako se ta tačka nalazi u nuklearnoj državi“, rekao je Modaber.

Ekspert je naveo da su zvaničnici SAD-a i Velike Britanije napravili „stratešku grešku“, smatrajući da Teheran ne realizuje svoje pretnje. Podvukao je da napadi na Pakistan svedoče o tome da su napadi Irana realni, ali se izvršavaju promišljeno.
Modaber pojašnjava da je Iran realizacijom operacije u pakistanskom Beludžistanu „ubio jednim udarcem dve muve“: ne samo da je poslao signal Vašingtonu i Londonu, već se i suprotstavio terorističkoj grupi i na taj način uzeo deo obaveza Pakistana u borbi protiv treorizma. Ekspert tvrdi da ti događaji neće pokvariti jake odnose između Teherana i Islamabada i neće dovesti do eskalacije nuklerane pretnje.
Ranije je KSIR naveo da je napao balističkim raketama i bespilotnim letelicama na osnovnu bazu terorističke grupe „Džejš el Adl“ koja se nalazi u pakistanskoj provinciji Beludžistan koja se graniči sa Iranom.
Ministarstvo inostranih poslova Pakistana je osudilo raketni napad Irana i saopštilo da su žrtve tog napada dvoje dece. Dodali su da narušavanje suvereniteta može imati ozbiljne posledice.
Portparol Ministarstva inostranih poslova Pakistana je ranije rekla da je Islamabad, nakon iranskih udara na teritoriju Pakistana, obavestio Teheran o odluci da povuče svog ambasadora. Naglasila je i da, za sada, iranski ambasador u Pakistanu, koji se trenutno nalazi u Iranu, neće moći da se vrati u Pakistan.
Pogledajte i:
Teheran - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
SVET
Posle iranskog bombardovanja Pakistana, razgovor dve strane u Davosu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala