- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Centralna banka u Prištini: Od 1. februara evro jedina valuta na Kosovu za gotovinske transakcije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPriština
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
Pratite nas
Centralna banka tzv. Kosova saopštila je da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti u pokrajini za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu - evro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, dinar neće moći da se koristi.
„Ostale valute koje nisu evro mogu se koristiti u Republici Kosovo samo kao dragocenosti za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za međunarodna plaćanja u valutama van evra i za devizne aktivnosti“, navodi se u Uredbi za gotovinsko plaćanje postavljenoj danas na Fejsbuk* stranici Centralne banke u Prištini.
Kako se dodaje, razmena valuta se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke koja nudi tu uslugu.
U odluci se navodi i da je „uvoz i izvoz novčanica i evro kovanica i drugih valuta na Kosovo isključivo pravo Centralne banke“, kao i da se „uvoz i izvoz novčanica i evrokovanica i drugih valuta na Kosovu mogu obaviti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija sa licencom Centralne banke Kosova za obavljanje finansija“.
Prema Uredbi koja stupa na snagu 1. februara, sve druge odredbe koje su u suprotnosti sa ovom uredbom stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ovog propisa, preneo je „Kosovo onlajn“.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2024
SRBIJA
Lajčak: Očekujem brz odgovor Brisela o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala