- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Huti - Sputnik Srbija

UŽIVO Grčki brod pogođen projektilom kod obale Jemena; SAD i Britanija izvele nove udare

Pratite nas
Članak se dopunjava
SAD i Britanija izvele nove udare na Jemen. Iran izveo napade na ciljeve u Pakistanu. Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 102. dan. Izraelska vojska nastavlja operacije širom Pojasa Gaze.
Kopnene snage Izraela počele su u ponedeljak da deluju i u Nuseiratu, u centralnom delu enklave, šireći dalje ofanzivu protiv Hamasa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:03 16.01.2024
Postignut dogovor o isporuci lekova taocima Hamasa i palestinskim civilima
Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i Hamasom o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.
Kako prenosi Rojters, pomoć će sutra biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.
Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari poručio je da sporazum znači da će lekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim oblastima, u zamenu za isporuku lekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi, ali nije naveo kolika i kakva konkretno pomoć će biti isporučena civilima.
Ranije je šef kriznog centra francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao da su ovi pregovori trajali nedeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.
Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinirati isporuku na terenu.
Među taocima u Gazi je i dvoje francuskih državljana, ali nikome od njih nisu hitno potrebni lekovi, navodi Rojters.
22:45 16.01.2024
Još dva taoca ubijena u Gazi
Kibuc Beri saopštio je danas da su njegovi stanovnici Josi Šarabi i Itaj Svirski koji su oteti 7. oktobra ubijeni u Gazi i da njihova tela drži Hamas.
Kibuc je pozvao da se njihova tela vrate kako bi bila sahranjena i da svi taoci budu oslobođeni, prenosi „Tajms of Izrael“.
Šarabi i Svirski su se pojavili u nekoliko video-snimaka koje je ranije ove nedelje objavio Hamas.
22:40 16.01.2024
Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze
Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.
''Ono na šta smo fokusirani je pokušaj da se 7. oktobar više nikada ne ponovi, a Izrael je napravio dobar napredak, po pitanju Hamasa, da Hamas učini ono što je potrebno kako ne bi mogao da ponovi napad. Istovremeno, od prvog dana govorimo da je način na koji Izrael to radi od vitalnog značaja. A to je posebno tačno kada su u pitanju civilni gubici'', rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-Bi-Si.
On je istakao da SAD čvrsto veruju da dok se ne reši pitanje uspostavljanja dve države - odnosno formiranja palestinske države, neće biti mira i stabilnosti u tom regionu.
''Izrael tako neće nikada upoznati pravu sigurnost. Dakle, kada sastavite integraciju u regionu, normalizaciju odnosa Izraela sa svakom zemljom, bezbednosna jamstva i obaveze, palestinsku državu, stvorili ste potpuno novi region. A onda je najveći izazov Izraela, najveći problem, i za nas, izolovani Iran'', rekao je Blinken.
21:11 16.01.2024
Pripadnici američke vojske u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
SVET
Mediji: Amerika evakuiše vojnu bazu u Siriji
19:28 16.01.2024
Američke "foke" zaplenile kod Jemena komponente za projektile i drugo oružje
Pripadnici jedinica američkih "mornaričkih foka" zaplenili su komponente za projektile i drugo oružje namenjeno Hutima na brodu koji je plovio ka Jemenu, u operaciji u kojoj su dva komandosa nestala, saopštila je američka vojska.
19:18 16.01.2024
Hamas ispalio 25 raketa na Izrael, najjači napad poslednjih nedelja
Oko 25 raketa ispaljeno je na južni Izrael iz Pojasa Gaze, što je najjača paljba u poslednjih nekoliko nedelja, saopštile su Izraelske odbrambene snage. Iz IDF su naveli da su rakete ispaljene prema južnom gradu Netivot, a da je većinu presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola.
Nema izveštaja o povređenima. Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, preuzele su u saopštenju na svom Telegram kanalu odgovornost za napad.
18:51 16.01.2024
18:46 16.01.2024
Grčki brod pogođen projektilom kod obale Jemena Brod u grčkom vlasništvu, pod zastavom Malte, pogođen je projektilom u Crvenom moru kod obale Jemena, saopštila je kompanija za pomorsko obezbeđenje.
14:30 16.01.2024
Američki vojni avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
SVET
SAD i Britanija izvele nove udare na Jemen
14:14 16.01.2024
EU dodala lidera Hamasa na listu terorista
Evropski savet saopštio je da je na listu terorista dodao lidera političkog krila palestinskog Hamasa Jahju Sinvaru.
„Ova odluka je deo odgovora Evropske unije na pretnju koju predstavljaju Hamas i njegovi brutalni i neselektivni teroristički napadi u Izraelu 7. oktobra 2023. godine“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su Sinvaru od danas zamrznuta sva sredstva i druga imovina u zemljama članicama Evropske unije.
„Pored toga, operaterima iz EU zabranjeno je da mu stave na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse“, naveli su iz Evropskog saveta.
13:11 16.01.2024
Artiljerijski i vazdušni udari na položaje Hezbolaha na jugu Libana
10:34 16.01.2024
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u protekla 24 sata u izraelskim napadima ubijeno 158 Palestinaca, a 320 ranjeno.
Broj ubijenih Palestinaca od 7. oktobra porastao je na 24.285, a povređenih 61.154, navodi se u saopštenju.
09:18 16.01.2024
Raketni baraž iz Pojasa Gaze na jug Izraela
Baraž raketa ispaljen je iz Pojasa Gaze na Netivot, grad na jugu Izraela. Lokalne vlasti navode da je ispaljeno više od 50 raketa.
U tom, kao i u nekoliko drugih okolnih gradova, oglasile su se sirene za uzbunu. Kako prenose izraelski mediji, dejstvovala je Gvozdena kupola koja je presrela oko 20 raketa.
Ovo je najveći raketni udar iz Gaze na Izrael u poslednjih nekoliko nedelja.
08:24 16.01.2024
Izraelske snage gađale su tokom noći položaje Hezbolaha na jugu Libana.
Kako je saopštila izraelska vojska, jedna od meta bio je protivtenkovski lanser Hezbolaha.
08:17 16.01.2024
U zajedničkom saopštenju Svetskog programa za hranu, Unicefa, Svetske zdravstvene organizacije i Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku navodi se da su količine pomoći koje stižu do stanovnika Gaze daleko ispod onoga što je potrebno da se spreči smrtonosna kombinacija gladi, neuhranjenosti i bolesti.
Agencije su pozvale Izrael da iskoristi luku Ašdod, koja se nalazi oko 40 kilometara severno od Gaze, kako bi omogućila dopremanje više pomoći.
Takođe su pozvale vlasti da otvore više prelaza u enklavi, uz istovremeno omogućavanje komercijalnog saobraćaja.
08:17 16.01.2024
Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ubile desetine boraca Hamasa u severnom i južnom delu Pojasa Gaze.
Prema saopštenju, u Beit Lahiji, u severnom delu Gaze, pronađeno je oko 100 raketnih lansera Hamasa i ubijeno desetine operativaca tog pokreta.
U severnom delu grada Gaze, gađani su položaji Hamasa i tom prilikom je, kako tvrdi izraelska vojska, ubijeno devet pripadnika palestinskog pokreta.
Položaji Hamasa gađani su i u južnom delu Pojasa Gaze, u oblasti Kan Junisa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala