- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, održan pomen u Hramu Svetog Save /foto/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICPomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save
Pomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
U Hramu Svetog Save u Beogradu jutros je održan pomen povodom šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija i pravda, kom su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.
Pomenu je, pored Ivanovićeve udovice Milene Popović, sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.
© Tanjug / RADE PRELIĆPomen u Hramu Svetog Save povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića
Pomen u Hramu Svetog Save povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pomen u Hramu Svetog Save povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića
Ubice i nalogodavci atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.
Tužilaštvo u Prištini je krajem decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv M. M. zbog navodno više krivičnih dela u slučaju ubistva Ivanovića.
Pred Osnovnim sudom u Prištini od ranije se vodi postupak protiv šestoro optuženih za pomaganje u ubistvu. Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.
Oliver Ivanović je od januara 2014. godine, zajedno sa još četvoricom Srba, bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.
Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine. Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.
Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala