- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

EKSKLUZIVNO Moskovljanin koji je pokorio Evropu pod srpskom trobojkom: „Potcenili su nas“!

© Foto : Skrinšot / Jutjub / FIDE chessAleksej Sarana
Aleksej Sarana - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
Ekskluzivno
Rođen je u Moskvi, dominira pod zastavom Srbije! Šahista Aleksej Sarana u 2023. godini postao je individualni prvak Evrope, bio je osvajač ekipne zlatne medalje sa Srbijom kao i Evropskog prvenstva u ubrzanom šahu. Sada za Sputnjik govori o svim uspesima i ističe koliko je zahvalan našem Šahovskom savezu što mu je dao šansu da igra za Srbiju.
Sarana je Rus koji je odlučio da igra pod zastavom Srbije. Inače je živeo u našoj zemlji, pa je sve išlo prirodnim tokom.

„Posle individualnog Evropskog prvenstva sistem za promenu federacija se pojednostavio, ja sam već tada živeo u Srbiji i odlučio sam da pređem u Šahovski savez Srbije. Potom sam u avgustu imao uspešan Svetski kup gde sam se borio i bio na nivou elitnih šahista, nadigrao sam Veselija Soa, ali za svoj najveći uspeh prošle godine smatram uspeh na Evropskom prvenstvu sa srpskom reprezentacijom! Bio je to moj prvi turnir sa reprezentacijom Srbije i želeo sam da se prikažem u najboljem svetlu“, kaže Sarana ekskluzivno za Sputnjik.

Sarana je jedini igrač u istoriji kome su pošli za rukom ovakvi podvizi i evropski trijumfi i u timskoj i u individualnoj konkurenciji.
Aleksej je u razgovoru za Sputnjik istakao koliko mu je važno da je učestvovao u osvajanju zlata sa Srbijom.
Članovi reprezentacije koja je ostvarila istorijski rezultat koji nije uspela ni SFR Jugoslavija bili su još Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić, na čelu sa selektorom Miodragom Perunovićem.
„Pre turnira verovao sam da imamo šansu da budemo u najbolje tri ekipe, s obzirom da su nas mnogi su nas potcenili, ali na kraju se ispostavilo da možemo još više, svi su igrali najbolje što znaju i doneli smo zlatnu medalju Srbiji! Malo je 2023. godina bila manje uspešna zbog mog učinka na Svetskom prvenstvu u ubrzanom i blic šahu, ali generalno je protekla godina bila za mene bolja nego što sam mogao da sanjam“, kaže Sarana.
Podvlači koliko voli da igra za nacionalni tim naše zemlje.

„Nastupi za reprezentaciju Srbije postali su novi izazov za mene. Hvala srpskoj federaciji koja mi je dala tu priliku i pomogla mi u svim mogućim pitanjima. Zahvaljujući tome sam uspeo da dostignem nove visine. Nastupi za reprezentaciju Srbije su sada veoma važni za mene. Želeo bih da pokažem da smo obostrano korisni jedni drugima“, kaže momak rođen u Moskvi pre 23 godine.

Pa onda dodaje:
Što se tiče odnosa sa Srbijom, želim da kažem da su mi se ovde jako dopali prijateljski nastrojeni ljudi koji uvek žele da pomognu“, dodao je šahovski velemajstor.
Na kraju, kratak rezime urađenog u prošloj godini.
„Prošla 2023. godina bila je veoma uspešna za mene od samog početka. Iako na startu nisam očekivao neke velike uspehe u klasičnom šahu, ali sam upravo tu napravio napredak. Pre Evropskog prvenstva nisam igrao klasični šah šest meseci, ali sam imao dobre rezultate u blicu kada sam igrao preko interenta, pa se sve reflektovalo na uspeh u klasičnom šahu“, zaključio je Sarana za Sputnjik.
Reli Budimpešta - Sijera Leone - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
SPORT
Srpska posada za afričku decu – 9.000 kilometara u 22 godine starom kombiju kroz pesak i Saharu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala