- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Politika Vašingtona prema Pjongjangu ne pomaže rešavanju situacije na Korejskom poluostrvu

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
Američka politika stvaranja pretnji po bezbednost Severne Koreje ne doprinosi unapređenju rešavanja situacije u regionu u pozitivnom pravcu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, otvarajući sastanak sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova Čoi Son Hui.
„Mora se, međutim, priznati da politika Sjedinjenih Američkih Država i njihovih regionalnih satelita da stvaraju pretnje po bezbednost Demokratske Narodne Republike Koreje uopšte ne doprinosi napretku u pozitivnom pravcu. Nastavićemo da pozivamo na odustajanje od svih koraka koji dovode do eskalacije tenzija“, rekao je Lavrov.
Lavrov je dodao i da je Rusija uputila predloge Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za rešavanje situacije na Korejskom poluostrvu.
„Uvek smo se zalagali za uspostavljanje pregovaračkog procesa bez ikakvih preduslova u cilju postizanja trajnog mira i stabilnosti širom severoistočne Azije. Rusija je samostalno i zajedno sa Kinom podnela odgovarajuće predloge Savetu bezbednosti UN. Oni se nalaze na pregovaračkom stolu“, istakao je ruski ministar.
On je dodao i da Rusija visoko ceni podršku Severne Koreje u kontekstu specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Blisko i plodotvorno sarađujemo sa Pjongjangom u Ujedinjenim nacijama i drugim multilateralnim organizacijama. I, naravno, uvek podržavamo Severnu Koreju u UN i veoma cenimo vaš sličan stav u podršci stavu Ruske Federacije, uključujući i u pitanjima koja se odnose na specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini“, rekao je ministar.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala