- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineski premijer u Davosu izneo pet predloga Pekinga za jačanje privredne saradnje

© AP Photo / Markus SchreiberKineski premijer Li Ćijang je tokom obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu
Kineski premijer Li Ćijang je tokom obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu  - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
Kineski premijer Li Ćijang je tokom današnjeg obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izneo pet predloga za jačanje globalne ekonomske saradnje i istakao da je kineska ekonomija i dalje na putanji stabilnog rasta uprkos svetskim ekonomskim izazovima.
On je, pre svega, pozvao na jačanje koordinacije makroekonomske politike kako bi se izgradila veća sinergija za globalni rast, kao i na jačanje međunarodne industrijske specijalizacije i saradnje da bi globalni industrijski lanci snabdevanja bili „stabilni i neproblematični“.
Treći predlog Li Ćijanga predviđa jačanje međunarodne razmene i saradnje u nauci i tehnologiji kako bi se čovečanstvo koristilo tehnološkim napretkom.
Premijer Kine je pozvao i na jačanje saradnje na ekološkim pitanjima kako bi se svet aktivno suočio sa klimatskim promenama širom sveta i istovremeno, kao peti predlog, na proširenje saradnje između globalnog Severa i Juga da bi se izgradila „univerzalno korisna i inkluzivna svetska ekonomija“.
„Mi širom otvorenih ruku prihvatamo investicije svih zemalja i izbor kineskog tržišta nije rizik, već prilika“, naglasio je Li Ćijang i rekao da je kineska privreda stabilna bez obzira na globalne izazove.
Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma počeo je u ponedeljak u Davosu pod sloganom „Obnova poverenja“ i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.
Na forumu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pošto je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala