- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Seljačka buna u Nemačkoj - šta to znači? | Energija Sputnjika

© AP Photo / Monika SkolimowskaProtest poljoprivrednika u Berlinu
Protest poljoprivrednika u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
„Političari treba da se plaše seljaka. Kada se digne kuka i motika shvatiće da da su napravili grešku što su zanemarili nezadovoljstvo onih koji proizvode hranu. To im se do sada uvek osvetilo“.
Ovaj komentar jednog vremešnog seljaka iz okoline Beograda danas je postao realnost u Nemačkoj, gde je oko 10.000 poljoprivrednika iz cele zemlje sa mehanizacijom izašlo 15. januara na ulice Berlina, kako bi se pridružili protestima protiv nemačke vlade koji su započeti prošle nedelje. Nemački seljaci traže preispitivanje planova za povećanje poreza. Bune se zbog ukidanja subvencija, ali i zato što smatraju da se političke odluke donose bez njih.
Oko 3.000 traktora, 2.000 kamiona i oko 10.000 ljudi okupilo se na aveniji koja vodi do Brandenburške kapije u Berlinu na masovnom skupu koji je zaokružio sedmicu protesta protiv Vlade Nemačke.
Mediji pišu da je Nemački savez seljaka „jedna od najuticajnijih interesnih organizacija" u Nemačkoj ali da poljoprivrednici imaju drugačiji osećaj zato što se „seljaci osećaju bespomoćno jer su najslabija karika u lancu”. Oni se osećaju rastrgani između jakih proizvođača đubriva i sredstava za zaštitu bilja koji diktiraju cene za svoje proizvode i moćnih trgovinskih koncerna koji smanjuju cene namirnica. Nemački poljoprivrednici kažu da ima previše birokratije, koja im stvara više posla i troškova. Analitičari kažu da je ukidanja subvencija „samo kap koja je prelila čašu”.
U Nemačkoj, kojoj predstoje izbori, političari bi, svakako trebalo da se zabrinu zbog nezadovoljstva seljaka. Prosteste najavljuju i poljoprivrednici u Rumuniji. I u ostalim članicama Evropske unije u proteklom period smo imali priliku da vidimo traktore na ulicama gradova, nezadovoljni farmer su prolivali mleko… Pitanje je hoće li se nezadovoljstvo iz Nemačke preliti u komšiluk. Jer i za novu postavku političara u EU – u Briselu, predstoje izbori.
Svedoci smo da se i u kod nas, u Srbiji proizvođači hrane bune i blokiraju puteve. Naši izbori su prošli, a političari pregovaraju sa nezadovoljnim poljoprivrednicima.
O tome hoće li evropski političari, koji se bave geopolitičkim temama, donose odluke o ratnim dešavanjima u Ukrajini i pojasu Gaze, shvatiti da je primarno da se najpre pozabave problemima kod kuće, jer je poljoprivreda ne samo proizvođač hrane već značajan faktor u državnim ekonomijama, u “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa agroekonomistom Milanom Prostranom.
Energija Sputnjika, 16.1.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala