- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Suština „istorijskog sporazuma“: Britanci imaju novi originalan plan ako Ukrajina bude napadnuta

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
„Istorijski sporazum“ Londona i Kijeva ne predviđa direktno učešće britanskih oružanih snaga u sukobu na strani Ukrajine, što znači da Kijev potpisivanjem ovog dokumenta ne dobija nikakve stvarne bezbednosne garancije, ocenjuju ruski eksperti.
Iako se London, jedan od glavnih ukrajinskih sponzora, obavezao da će pomoći Kijevu, ta zemlja će zapravo samo nastaviti da koristi Ukrajinu za svoj proksi rat protiv Rusije - do poslednjeg Ukrajinca.
Potpisivanjem sporazuma o bezbednosnoj saradnji, koji je britanska vlada nazvala „istorijskim“, London ne preuzima apsolutno nikakve obaveze u pogledu obezbeđivanja bezbednosnih garancija za Kijev, niti se u tom dogovoru pominje raspoređivanje britanskih trupa na teritoriji Ukrajine.
Ruski eksperti objašnjavaju da „garancije podrazumevaju nametanje nekakvih sankcija“ ako strana u ugovoru ne ispuni svoje obaveze, a u sporazumu između Britanije i Ukrajine, koji su krajem prošle nedelje u Kijevu potpisali ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak, nema ničeg sličnog.
Velika Britanija ne daje nikakve garancije, već samo ukazuje da namerava da nastavi da pomaže Kijevu, kaže Rodion Mirošnik, ambasador pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za zločine kijevskog režima.
© AP Photo / Evgeniy MaloletkaPotpisivanjem sporazuma o bezbednosnoj saradnji, koji je britanska vlada nazvala „istorijskim“, London ne preuzima apsolutno nikakve obaveze u pogledu obezbeđivanja bezbednosnih garancija za Kijev, niti se u tom dogovoru pominje raspoređivanje britanskih trupa na teritoriji Ukrajine
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Potpisivanjem sporazuma o bezbednosnoj saradnji, koji je britanska vlada nazvala „istorijskim“, London ne preuzima apsolutno nikakve obaveze u pogledu obezbeđivanja bezbednosnih garancija za Kijev, niti se u tom dogovoru pominje raspoređivanje britanskih trupa na teritoriji Ukrajine
„Sve formulacije izgledaju ovako - Velika Britanija će se konsultovati sa partnerima... a onda nabrajaju po spisku: o nabavci oružja, o obuci vojske, o obnovi Ukrajine i tako dalje... Dakle, ako pogledamo sporazum koji je potpisan sa Sunakom tu je navedeno šta će uraditi Velika Britanija ako Rusija napadne Ukrajinu, kao da se sada ništa ne dešava. Dakle, po sporazumu, u roku od 24 sata Velika Britanija će obaviti konsultacije sa svojim partnerima o tome šta će ona da preduzme kao odgovor na to što se događa u Ukrajini i kakav će odgovor dati. Dakle, tu uopšte nema nijedne reči o garancijama, niti je bilo kakve garancije Velika Britanija preuzela na sebe, dok je Ukrajina ta koja preuzima na sebe garancije - ako iznenada Rusija napadne Veliku Britaniju onda će Ukrajina biti spremna da se upusti u vojni sukob. Ništa drugo nije napisano“, ističe Mirošnik.

Bezbednosne garancije pominje samo Zelenski

Ruski stručnjaci ističu da „bezbednosne garancije“ pominje samo Zelenski, dok Sunak govori samo o „namerama i planovima“.
„Zelenski je glumac i ta gluma se vidi u svemu. On se uživljava u ulogu, pokušava da veruje u gluposti koje prodaje narodu Ukrajine. On se bavi profanacijom, dok Velika Britanija deluje veoma proračunato tj. Velika Britanija je svesna da je ona danas dežurna za Ukrajinu, s obzirom na period nestabilnosti u SAD, gde počinje predizborna kampanja...“, kaže Mirošnik.
Velika Britanija je postala prva država G7 koja je sa Ukrajinom potpisala sporazum o navodnim bezbednosnim garancijama, i to u trenutku kada su Sjedinjene Države obustavile isporuku naoružanja i vojne opreme Ukrajini zbog nedostatka budžetskih sredstava za ove namene.
S obzirom da Amerikanci zbog unutrašnjih dešavanja ne mogu da preuzmu obaveze na sebe, tu ulogu preuzimaju Britanci, koji će, dodaje Mirošnik, voditi igru i glavnu reč oko Ukrajine.
„Štaviše, mi se sećamo da su i ranije Britanci uvek nastupali u ulozi provokatora...“, dodao je Mirošnik.

Šta predviđa britansko-ukrajinski sporazum

Sporazum je okvirni, zbog čega sadrži mnogo opštih fraza, a malo toga konkretnog. Strane se obavezuju da će „sarađivati“, da će se „savetovati“, „podržavati“...
Dogovorena je bezbednost u svim oblastima - na kopnu, u vazduhu, na moru i u sajber prostoru, o širokoj političkoj saradnji u međunarodnoj areni, uključujući i pitanje antiruskih sankcija i promovisanja takozvane „formule za mir“ Vladimira Zelenskog za koju je Moskva već rekla da je neprihvatljiva.
Uz to, Britanija je obećala podršku Kijevu u humanitarnoj i ekonomskoj sferi, kao i u borbi protiv kriminala.
Sporazum predviđa i da će Ukrajina od Londona svake godine dobijati pomoć, koja će samo tokom 2024. iznositi 2,5 milijardi funti. To je, inače, najveći paket pomoći koji su Englezi dali Ukrajincima od 2022. godine, odnosno od početka ruske specijalne vojne operacije.
Paket pomoći obuhvata opremu za PVO, protivtenkovsko oružje, rakete dalekog dometa.
Prema oceni ruskih stručnjaka, sporazum Londona i Kijeva u velikoj meri predviđa mere koje Britanija već preduzima da bi pomogla Ukrajini. S tim u vezi, analitičari smatraju da je potpisivanje ovog dokumenta isključivo u propagandne svrhe. U senci činjenice da Ukrajini nedostaje i teško i lako naoružanje, umesto novih tenkova i municije, ukrajinskoj javnosti se nudi ovaj dogovor, jer je lakše sklopiti sporazum nego isporučiti tenkove, borbene avione i dovoljnu količinu municije.
Dakle, Kijev pokušava da unutar zemlje predstavi potpisivanje ovog sporazuma kao veliko dostignuće režima Zelenskog, posebno posle svih poraza, neuspeha ukrajinske kontraofanzive, gubitaka i mobilizacije od koje gotovo svi beže.
„Rezultati Sunakove posete Kijevu veoma su različito ispraćeni u različitim medijima - veoma bravurozno i euforično u ukrajinskim medijima, dok su izveštaji praktično u potpunosti izostali u britanskim i američkim medijima. To jest, praktično to niko nije spomenuo, sa izuzetkom ‘Tajma’ gde je objavljena kolumna Zelenskog u kojoj se takođe euforično navodi da je Velika Britanija dala ‘garancije’ Ukrajini. Veoma sam pažljivo pročitao sporazum koji je zvanično objavljen i u tom sporazumu se ni jedan jedini put ne pominje reč 'garancija'", rekao je Mirošnik.

Zapad brine može li Ukrajina da se nosi sa Rusijom

Sporazum između Velike Britanije i Ukrajine, kako je navedeno, biće na snazi sve dok Kijev ne uđe u NATO, a za sada je je potpisan na 10 godina i može biti produžen po potrebi.
Eksperti napominju da Britanija nije mogla da pruži čvrste bezbednosne garancije Ukrajini, jer bi čak i ulazak zemlje u NATO blok označio samo „uslovnu zaštitu“. Formalno, Severnoatlantski ugovor deklariše princip kolektivne odbrane, ali u praksi ova klauzula nikada nije primenjena.
Čak i ukrajinski politikolozi zaključuju da bezbednosni sporazum Velike Britanije sa Ukrajinom ukazuje na nespremnost Londona da ratuje sa ruskom vojskom.
Kijevski politikolog Vitalij Portnjikov sa žaljenjem konstatuje da ovaj sporazum u praktičnom smislu nema realnu dimenziju. Prema njegovim rečima, Zapad je spreman samo da posmatra da li Ukrajina uz pomoć američkog i britanskog naoružanja može „da se nosi“ sa Rusijom.
Zastave Velike Britanije i NATO-a na zgradi britanske ambasade u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
SVET
London: Ove godina bi mogla biti odlučujuća za sudbinu Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala