- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Centralna banka: Ruskom pandanu SVIFT-a već se priključilo 20 država

© Sputnik / Eugene Biyatov / Uđi u bazu fotografijaZdanje Centralne banke Rusije u Moskvi
Zdanje Centralne banke Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
Pratite nas
Već 20 zemalja priključilo se Sistemu za finansijske transakcije (SPFS) Banke Rusije — analogu međunarodnog sistema SVIFT, proizlazi iz prezentacije koji je prvi zamenik predsednika Centralne banke Vladimir Čistjuhin predstavio na međunarodnoj izložbi-forumu „Rusija“.
U prezentaciji se precizira da se ruskom sistemu priključilo 557 banaka i kompanija, od čega 159 nerezidenata iz 20 zemalja.
Centralna banka je početkom decembra saopštila da Sistem za finansijske transakcije već obuhvata 150 nerezidenata iz 16 država, dok ih je pre godinu dana bilo nešto više od 100.
Razvijanje alternative SVIFT-a bankarskoj mreži ključno je za evroazijsku naciju, s obzirom na to da su SAD, koje kontrolišu sistem, prošle godine zabranile ruskim bankama pristup njemu nakon specijalne vojne operacije te zemlje u Ukrajini.
Od tada, ruske banke su se borile da sklapaju međunarodne transakcije, uglavnom se oslanjajući na bilateralne sporazume s partnerskim zemljama poput Indije za trgovinu u nacionalnim valutama, što je u slučaju Nju Delhija i Moskve bila trgovina rupi-rublja.
Pogledajte i:
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
RUSIJA
Lavrov za Sputnjik: Rusija i Indija traže alternativu za SVIFT
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala