- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanija šalje 20.000 vojnika na NATO vežbe — biće raspoređeni po celoj Evropi

© Flickr / Defence ImagesBritanski vojnici
Britanski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Britanija će poslati 20.000 vojnika radi učešća u vežbama NATO „Snažni zaštitnik“, koje treba da počnu u prvoj polovini ove godine, proizlazi iz saopštenja, objavljenog na sajtu britanske vlade.
U saopštenju se precizira da će pripadnici Kraljevske Ratne mornarice, Britanske armije i Kraljevskog vazduhoplovstva biti raspoređeni po celoj Evropi.
Takođe se naglašava da raspoređivanje snaga u okviru „jedne od najvećih vežbi od perioda Hladnog rata“ uključuje raspoređivanje 16.000 vojnika u Istočnoj Evropi od februara do juna, kao i tenkova, artiljerije, helikoptera.
Pored toga, u sklopu Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva biće angažovana vazdušna jurišna grupa sa borbenim avionima F-35B, kao i osmatrački avion „posejdon P8“.
Očekuje se da će ovu informaciju naknadno objaviti i ministar odbrane zemlje Grant Šaps.
Ranije je šef vojnog komiteta NATO Rob Bauer izjavio u intervjuu agenciji RAR da će NATO na vežbama „Snažni zaštitnik“ („Steadfast Defender“) 2024. godine razraditi odgovor na mogući napad Rusije na istočno krilo.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da niko ne želi sukob Rusije i NATO. Ali, ako to neko poželi, mi smo spremni, poručio je on.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Britanski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
SVET
Zapadni mediji: NATO planira najveće vojne vežbe od vremena Hladnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala