- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Tajni plan“ Nemačke koja ključa : Iskamčiti pomoć Ukrajini posle totalnog fijaska i zamora Zapada

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaObuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Navodni „tajni plan“ Bundesvera kojim se prognozira izbijanje rata Rusije protiv NATO kog je objavio tabloid „Bild“, lansiran je da bi se više pomoglo Ukrajini posle očiglednog neuspeha kontraofanzive, jer zamor od pomoći postoji u svim zemljama Zapada, a Nemačka već ključa, smatra nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Nemačke Miroslav Stojanović.
U Nemačkoj su u toku veliki protesti poljoprivrednika i mašinovođa, a jedan od razloga njihovog nezadovoljstva je i što se previše daje Ukrajini, a previše uzima od svojih građana, podseća Stojanović.
„Nova ideja lansirana je preko 'Bilda' koji je visokotiražni list, i zasniva se na strahu i tezi na kojoj Ukrajina, a posebno Zelenski insistiraju – ako nas ne budete pomagali, rat će doći pred vaša vrata i pred vašu kuću. Naravno, postoje u svim vojskama, pogotovo u NATO razni scenariji, ali mislim da je ovaj sada izvučen više iz političkih razloga, da bi se pojačala pomoć Ukrajini. Iako, naravno, i u tom scenariju ima nekih realnih stvari“.

Bundesver: Rat Rusije i NATO u leto 2025

Pozivajući se na tajni dokument Bundesvera u koji je imao uvid, nemački tabloid „Bild“ objavio je da se NATO sprema za veliki rat sa Rusijom na istočnom krilu.
U tajnom dokumentu sa oznakom „Tajne informacije – samo za službenu upotrebu“, nemačko Ministarstvo odbrane detaljno izlaže mogući „put do sukoba“ između Rusije i NATO. Akcije Rusije i Zapada se predviđaju iz meseca u mesec, a sve kulminira raspoređivanjem stotina hiljada vojnika NATO i izbijanjem rata u leto 2025. godine.
„Bild“ je opisao scenario iz „tajnog dokumenta“, ali iz bezbednosnih razloga nije naveo sve informacije o broju i kretanju NATO trupa.

Propagandno-politički ratni scenario

Međutim, Stojanović je uveren da je taj scenario pušten u javnost više iz propagandno-političkih razloga, nego da bi upozorio na ozbiljniju ratnu pretnju. Sigurno je da se razni scenariji razigravaju i drže u fioci, ali je pitanje da li će se ikad realizovati nešto od njih, dodaje sagovornik Sputnjika.
„U svim vojskama sveta, pogotovo u NATO, sigurno je da postoje razrađeni planovi ako bi došlo do sukoba za kog nisu spremni, konkretno sa Ruskom Federacijom. Zbog toga kažem da je više njegova težina u ovom času što je obelodanjen, navodno iz tajnih arhiva, što je, inače smešno. Objavljen je više zato što je nastao zastoj i umor od pomoći Ukrajini s namerom da se na neki način prevaziđe“.

Zastoj u kritičnom trenutku

Stojanović podseća da Evropska komisija nije mogla da progura paket pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu kog su stopirali Mađari i da sada ide na tzv. plan B – da se ove godine iz vanbudžetske mase odvoji 12 milijardi evra pomoći Ukrajini.
Već sledećih godina ta kvota od 50 milijardi evra pomoći Ukrajini trebalo bi da ide tim „zaobilaznim putem“ jer onda Mađari ne bi imali razloga da se pobune, dodaje Stojanović.
„Zamor je došao u kritičnom trenutku jer idu izbori u Americi, predizborna kampanja već se zahuktava i sa te strane onaj ogromni paket pomoći Ukrajini ne stiže. Tako da bi i ovo na neki način trebalo da bude zamajac da se malo ubrza ono što je već sada zapelo“.

„Tajni plan“ iz Analenine kuhinje

Reakcija Marije Zaharove na „tajni plan“ iz „Bilda“, prema Stojanoviću je očekivano duhovita i cinična, uz ocenu da je reč o sadržaju iz kuhinje Analene Berbok „pošto je sve to nevešto urađeno“.
Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova navela je da „tajni plan“ predstavlja moćan prošlogodišnji horoskop za Ribe u Raku.
„Ne isključujem da je analitički deo plana Bundesveru dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke pod rukovodstvom (ministra Analene) Berbok“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu.
Pogledajte i:
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
SVET
Nemačko Ministarstvo odbrane prokomentarisalo objave o navodnom „planu napada“ Rusije na NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala