- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta je „Guglovo groblje“ i ko na njemu „počiva“?

Groblje - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Otkako je pre više od 25 godina „Gugl“ stupio na svetsku scenu, većina ljudi je to ime povezivala s pretraživačem i internetom. Čak je izraz „guglanje“ ušao u svakodnevni govor.
Ali, tokom tih 25 godina kompanija „Gugl“ imala je celi niz usluga i proizvoda kojim su želeli da privuku nove korisnike i pruže nešto novo svetu.
I dok su neki proizvodi poput Androida ili Ju Tjuba preživeli, gomila njih nije. Tačnije, „Gugl“ je čak i prilično poznat po tome da lansira neku uslugu, a onda je nakon svega nekoliko godina (ili čak meseci) jednostavno ukine jer je korisnici nisu prihvatili onako kako je bilo zamišljeno.
Da je „groblje“ „Guglovih“ proizvoda već zavidne veličine, možda najbolje pokazuje veb stranica „Killed by Google“ koja na jednom mestu okuplja upravo sve „Guglove“ proizvode koji su jednom živeli, ali su u međuvremenu ukinuti.
Prema trenutnom popisu, dosad ih je ukinuto čak 293. Neke su zauvek otišli u istoriju, druge su pak dobile novo ime i pridružene nekoj drugoj usluzi.
Uz ime svakog „pokojnika“ stoji otkad dokad je delovao, čemu je služio i kada je prestao s radom. Ono što nije navedeno su „ožalošćeni“, odnosno koliko je korisnika usluga imala u trenutku gašenja. Ali, bez obzira na to, zgodno je podsetiti se šta je „Gugl“ nudio tokom više od dve decenije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala