Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šef NATO kancelarije u Beogradu: Nemamo veze s prodajom oružja tzv. Kosovu

© Foto : U.S. Army / Charles RosemondProtivtenkovski raketni kompleks Džavelin
Protivtenkovski raketni kompleks Džavelin  - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu general Đampjero Romano izjavio je danas da NATO nema nikakve veze sa prodajom oružja tzv. Kosovu, kao i da Alijansa ne podržava tzv. kosovsko-bezbednosne snage (KBS).
Romano je odgovarajući na pitanje novinara o tome kako i na koji način tzv. Kosovo može da se naoružava, s obzirom na to da nema svoju vojsku, ali i to da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pre samo dva meseca u Beogradu izjavio da NATO ne podržava tzv. KBS i njihovu tranziciju u vojsku, podvukao da podržava stav Stoltenberga i naveo da Alijansa nema veze sa najavljenom američkom prodajom antitenkovskih raketa „džavelin“.
„To ne čini NATO, već druga država, koja ima na to pravo“, rekao je Romano nakon javne debate na temu koncepta vojne neutralnosti i odnosa Srbije i NATO-a.
On je dodao i da bi s druge strane trebalo istaći i to da se Kfor na teritoriji Kosova i Metohije drži svog mandata, na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da zadržava nepristrasno delovanje.
Prethodno, on je govoreći na javnoj debati „Koncept vojne neutralnosti i odnosi Srbije sa NATO-om“ naglasio i da partnerstvo Srbije i NATO-a napreduje iz godine u godinu i da su Srbija i Alijansa bliži nego što izgleda na prvi pogled. Kako je naveo, saradnja pomaže zajednički razvoj, a time se unapređuje i politički dijalog i razumevanje, uz puno poštovanje politike neutralnosti Srbije.
Državni sekretar ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je da je vojna neutralnost Srbije zasnovana na odluci Narodne skupštine da u decembru 2007. godine usvoji Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.
„Opredeljenje za vojnu neutralnost je politička odluka koja izražava stav da zemlja nije zainteresovana za pristupanje postojećim vojnim savezima, ali i da će nastaviti da razvija spoljno-političke odnose“, rekao je Starović i pojasnio da Srbija vodi svoju politiku u oblasti bezbednosti i odbrane samostalno, nastojeći da u skladu sa mogućnostima doprinese miru, rešavajući sve sporove političkim sredstvima, bez upotrebe sile.
Dodao je da, iako militarno neutralna, Srbija kreira i razvija partnerske odnose u oblastima ekonomije i zdravstva sa zemljama širom sveta, kao i sa međunarodnim organizacijama.
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
SRBIJA
Zapadne zemlje usred Beograda pritisle Srbiju da napusti vojnu neutralnost
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala