- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska optužila Pentagon da eksperimentiše sa virusom velikih boginja

CC0 / Pixabay / Laboratorija, ilustracija
Laboratorija, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije izuzetno je zabrinuto zbog istraživanja virusa velikih boginja (variola vera) koje sprovode američki vojni stručnjaci, izjavio je načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije, general-potporučnik Igor Kirilov.

„Veoma smo zabrinuti zbog porasta broja studija o virusima velikih boginja i drugih humano-patogenih ortopoksivirusa, koje sprovode američki vojni stručnjaci. Radi se o proceni virusa majmunskih boginja u svojstvu potencijalnog štetnog biološkog agensa i traženju agenasa imitatora virusa velikih boginja“, istakao je Kirilov na brifingu.

On je podsetio da su istraživanja ovog virusa dozvoljena samo dvema ustanovama, a to su Centar za kontrolu bolesti u SAD i državni naučni centar „Vektor“ u Rusiji.

Kirilov je upozorio da američki vojni biolozi eksperimentišu sa sojevima virusa velikih boginja, uprkos zabrani Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

On je naglasio da ovakve aktivnosti mogu da isprovociraju vanrednu epidemiološku situaciju svetskih razmera, jer je znatan deo stanovništva podložan velikim boginjama i drugim ortopoksivirusima, usled gubitka imuniteta stanovništva.

SAD se bavile „biološkom špijunažom“ geopolitičkih protivnika

Načelnik je takođe otkrio da su se Sjedinjene Američke Države bavile „biološkom špijunažom“ u blizini granica Kine, Turske, Pakistana i Saudijske Arabije.
Biološka špijunaža, prema njegovim rečima, odnosi se na analizu epidemiološke situacije duž granica geopolitičkih protivnika, kao i na raspoređivanje vojnih kontigenata u predviđenim regionima.
Prema njegovim rečima, razmere bioloških istraživanja dvostruke namene koje sprovodi Vašington, kao i globalni rizici koji su uslovljeni njima, zahtevaju nezavisnu međunarodnu istragu.

U vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini umešani građani SAD

Kirilov je saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije predalo vojnim istražnim organima dosije o organizatorima i učesnicima vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini, među kojima su i građani SAD.
„Kao rezultat analize primljene dokumentacije, identifikovano je više od 50 figuranata, uključujući zvaničnike vladinih agencija Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine, zaposlene u posredničkim organizacijama i privatnim kompanijama“, precizirao je Kirilov.
On je objasnio da se na listi nalaze zaposleni u DITRA-i Kenet Majers, Robert Poup i Džoana Vintrol, kao i predstavnici izvođača radova iz Pentagona „Battel“ i „EcoHealth Alliance“ Kevin Olival, Karen Sejlors i Luis fon Taer.
Osim toga, učestvovali su i ukrajinski državljani Mihail Usati i Tatjana Kirjazova, koji su učestvovali u realizaciji projekata UP i TAP.
Pored toga, oni koji su bili uključeni u širenje pandemije kovida 19 i koji su izvukli finansijsku korist od distribucije vakcina niskog kvaliteta bili su bivša direktorka CIA Đina Haspel, američki ministar zdravlja Aleks Azar i savetnik Bele kuće Entoni Fauči.
Prema rečima Kirilova, oni su namerno ometali istragu o uzrocima pandemije kovida 19 i manipulisali javnim mnjenjem.
U dosijeu se nalaze i podaci o visokim funkcionerima farmaceutskih kompanija „Fajzer“ i „Moderna“, Albertu Burli i Stefanu Banselu, koji su dobili višak profita od prodaje lekova opasnih po zdravlje ljudi.
Na ovoj listi se nalaze šefovi podizvođača organizacija Pentagona – Nita Madhav, izvršni direktor kompanije „Metabiota“ i Piter Dašak, predsednik „EcoHealth Alliance“, koji su uključeni u pranje novca iz budžeta američke vlade izdvojenih za proučavanje uzročnika nove infekcije virusom korona i borbu protiv pandemije, naglasio je Kirilov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala