Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština nastavlja igru sa otetom zemljom na Severu, Srbi je traže nazad

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Vlada Kosova pripremila je novu odluku o eksproprijaciji zemljišta Srba na severu Kosova na kojoj su nelegalno izgrađene policijske baze, pošto je sud prvu poništio. Ostaje da se vidi šta će biti u toj drugoj odluci i da li ćemo opet da idemo na sud, kaže advokat i pravni zastupnik oštećenih Nebojša Vlajić.
Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja, doneo je presudu kojom je poništio preliminarnu odluku vlade privremenih prištinskih institucija o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Nova odluka, novi krug

Nebojša Vlajić, advokat sa Kosova i Metohije, za Sputnjik objašnjava šta to u praksi zapravo, znači.
„Takozvana vlada Kosova ima pravo da se žali na to. Ali, čak i kada bi im žalba propala oni imaju spreman plan. Odnosno, donose novu odluku o eksproprijaciji tog zemljišta gde su ispravili sve nepravilnosti koje su nađene od strane suda u prvoj odluci. Ona će faktički biti sadržinski ista, dakle samo formalnost da se ispoštuje procedura koja je u prvoj odluci propuštena,“ objašnjava naš sagovornik.
Drugim rečima, dodaje Vlajić, sva oduzeta zemlja što privatnim vlasnicima, što društvenim preduzećima na severu Kosova za izgradnju vojnih i policijskih baza za potrebe Prištine, za sada neće biti vraćena.
„Sve je to za sada samo stopirano dok se ne donese nova oduka u tzv. vladi u Prištini. U zavisnosti od te nove odluke mi ćemo videti šta i kako ćemo da postupimo, odnosno da li će nova odluka biti u našem interesu ili ćemo ponovo tužiti,“ kaže naš sagovornik.

Srbi neće pare - hoće svoju zemlju

Vlajić takođe napominje i da vlasnici privatnih poseda kojima je zemlja oduzeta ne žele novčanu naknadu već zahtevaju da im se zemlja vrati.
„Priština je spremna da to plati u vidu naknade ali te Srbe to ne zanima. Oni hoće svoju zemlju. Žele da je koriste kao i do sada i pare ih ne zanimaju. Posle odluke tzv Vlade u Prištini nezadovoljni građani opet mogu da podignu tužbu i sud će opet odlučivati“, ističe Vlajić.
Prema njegovim rečima, Priština je u tri srpske opštine na severu Kosova i Metohije pod izgovorom eksproprijacije oduzela privatne i društvene imovine Srba oko 80 do 90 hektara u svakoj od ovih opština.
Sud je odlukom koja je doneta 18. decembra, zapravo potvrdio da su te eksproprijacije zemljišta bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom, a baze tzv. kosovske policije izgrađene na tim površinama bez pravnog osnova, na šta vlasnici i javnost na severu KiM ukazuju već mesecima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala