Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Počinje prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice

© Foto : Snimak sa ekrana/ Jutjub/ Kosovo OnlineOpštinska zgrada u Severnoj Mitrovici, arhivska fotografija
Opštinska zgrada u Severnoj Mitrovici, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Građani Severne Mitrovice počeće da prikupljaju potpise za smenu gradonačelnika Erdena Atića koji je izabran na lokalnim izborima u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali, a u tu svrhu odobreno je korišćenje sportske hale.
Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica odobrili su na zahtev grupe građana da u tu svrhu koriste sportsku halu.
Sanja Lazarević Krtinić, jedan od pokretača inicijative za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, izjavila je za Tanjug da im je javljeno da su dobili odobrenje za korišćenje sportske hale za prikupljanje potpisa.
Zamenik predsednika SO Severna Mitrovica Skender Sadiku izjavio je juče da je rok za prikupljanje potpisa 22. januar, ali da će, ako inicijativna grupa ne stigne da na vreme prikupi potpise, ministarstvo administracije lokalne samouprave privremenih institucija dati dodatne dve nedelje.
„Verujem da će to brzo prikupiti, da dodatan rok neće biti potreban“, rekao je Sadiku, preneo je RTK2.
Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.
Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.
Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.
Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.
Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala